Блог

Учете се да властвате над себе си

Учете се да властвате над себе си

Учете се да властвате над себе си, казва украинският кардиохирург академик Николай Михайлович Амосов (1913-2002). Той е бил член на Украинската академия на науките и автор е на новаторски методи в кардиологията, на дискусионни работи по геронтология, проблеми на изкуствения интелект и социално инженерство.

 

Списание 8 припомня някои от златните мисли на акад. Амосов за здравето:

 

1. Не се надявайте, че лекарите ще ви направят здрави. Те могат да спасят живот, да излекуват болест и да ви изведат на стартовата линия. Нататък - за да живеете надеждно - разчитайте само на себе си. По никакъв начин не омаловажавам могъществото на медицината, тъй като вярно й служа цял живот. Но също така познавам същността на здравето - на теория и на практика. Нека се похваля: провеждам експеримент със себе си - вече година и половина по три часа спортувам - бягане и гирички.

 

2. Лекарите лекуват болести, а здравето трябва да го добиеш сам с тренировка. Защото здравето - това са "резервните мощности" на органите, на цялата ни физиология. Те ни трябват, за да поддържаме нормални жизнени показатели - в покой и при натоварвания - физически и психически, а също така и за да не се разболеем. Например, за да не скачат кръвното и пулсът повече от един път и половина при упражнения или бягане, а задъхването да се успокои по-бързо. Или за да не се страхувате от течението, простудите да минават бързо без лекарства. И въобще, за да спите, ядете и пиете добре. Освен тренировките е важно да свикнете с упоритата работа, търпението, със студа, горещината, глада и умората.

 

3. Причините за болестите са известни - външни вредности (инфекция, екология, обществени сътресения), собственото неразумно поведение. Понякога - вродените дефекти. Продължавам да твърдя, че природата на човека е жилава и здрава. Поне при повечето от нас е такава. Дребните заболявания са неизбежни, но сериозните най-често идват от неразумен начин на живот и от намалени резерви заради липса на тренировки. Външните условия са бедността и на второ място - стресът.

 

4. Тренировката на „резервните мощности" трябва де е разумна. Упорита, но постепенна. В упражненията, бягането или даже обикновеното ходене може да прибавяте от 3 до 5% от достигнатото равнище - като брой движения, скорост, разстояние. Зависи от възрастта и общото състояние на организма. Същото се отнася за закаляването, печенето на слънце и даже за усилния физически труд. 

 

5. Храната трябва да е с минимално количество мазнини, 300 г зеленчуци и плодове всеки ден и теглото да е равно на ръста минус 100.

 

6. Поне един час спорт на ден. Ако това е неизпълнимо за вас - отделете поне 20 - 30 минути за упражнения. Това например са 1000 еднократни движения с гири от 2 до 5 килограма. Съветвам ви да правите упражненията пред телевизора, за да не губите време, пък и да не скучаете от еднообразните движения - например докато гледате централната емисия новини. Добре е на пътя до работа да си изберете участък от 1 км, например между две спирки, и да го минавате два пъти на ден пеша - на отиване и на връщане от офиса.

 

7. Най-трудното е да се научите да управлявате психиката си. „Учете се да властвате над себе си!" Когато съм под стрес и съм произвел излишни количества адреналин, фиксирам вниманието си на ритмичното повърхностно дишане и се опитвам да разхлабя мускулите. Излишъкът от адреналина се изгаря при спорт и така съдовете и органите се спасяват от спазми. Животните се спасяват от стреса с бягство или сбиване със съперник, а на човека това не е позволено.

 

8. Ако си млад - до 60 г. - и нямаш сериозни симптоми от органите си, няма нужда да тичаш в поликлиниката при най-малкото неразположение. Уви, нашите доктори не са ориентирани към природата, те ще предпишат лекарства и покой. Страхувайте се да не им паднете в плен! Ще ви намерят болест и ще ви накарат да я лекувате. Организмът разполага с мощни защитни сили - имунна система, компенсаторен механизъм. Те ще сработят, ако им дадете малко време. Не забравяйте, че повечето болести минават сами, а лекарствата само спомагат този процес.

 

9. Никога не искайте от лекаря си да ви изпише лекарство, което сте чули, че помогнало на съседката.

 
10. За да сте здрави е нужна сила на характера. Изберете упражненията и ограниченията - в смисъл на умерено поемане на храни и напитки. Всъщност всеки и стопанин на собствената си съдба и здраве. 90% от хората, ако съблюдават правилен начин на живот, биха били здрави. /КРОСС/

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: cross.bg
Предишна статия
Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Следваща статия
Как да предотвратим и лекуваме хемороидите

Как да предотвратим и лекуваме хемороидите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар