Блог

Средиземноморска диета, зехтин и ядки подобряват здравето на мозъка, паметта и способността на мисленето

Средиземноморска диета, зехтин и ядки подобряват здравето на мозъка, паметта и способността на мисленето

Средиземноморската диета е отдавна изследвана и изтъквана заради многобройните си ползи. Тя е с високо съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти. Няколко изследвания са свързали този вид диета с по-нисък риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, инсулт и деменция.

 

Според ново клинично проучване, средиземноморска диета, богата на ядки и зехтин може да бъде ключът към забавяне на когнитивен упадък и подобряване  здравето на мозъка, паметта и способността на мисленето при по-възрастни хора.

 

„Смята се, че оксидативен стрес и съдова недостатъчност, отчасти медиират свързан с възрастта когнитивен упадък, силен рисков фактор за развитие на деменция“, пишат авторите. „Епидемиологични проучвания показват, че средиземноморската диета, богат на антиоксидант кардиопротективен модел на хранене, забавя когнитивен упадък.“

 

Средиземноморската диета включва пресни зеленчуци, плодове, нерафинирани зърнени храни, бобови растения и риба, и е много ограничена на месо и пълномаслено мляко и млечни продукти. Предишни изследвания вече са свързали средиземноморската диета с по-добра когнитивна функция и намален риск от деменция, но те са предимно наблюдателни проучвания, които са по-малко убедителни.

 

„Това е първото клинично, рандомизирано проучване, използващо модел на хранене за добро здраве“, казва Емилио Рос, ръководител на изследването в отдел по ендокринология на Болнична клиника в Университета в Барселона, Испания. „Това клинично изпитване премахва предубежденията и осигурява първо ниво на доказателства“, добавя той.

 

Проучването проследява 447 когнитивно здрави доброволци между 55 и 80 години за медиана от малко над четири години. Те са били разделени в три групи: средиземноморска диета, допълнена с един литър екстра върджин зехтин на седмица, средиземноморската диета, допълнена с 30 грама смесени ядки на ден (включително орехи, лешници и бадеми), или диета с ниско съдържание на мазнини, която се използва като контролна група. След четири години 334 участници са се включили в последващи изследвания.

 

Тестове на мозъчната функция, извършени преди, по време и след проучването заключават, че контролната група, която яде диета с по-ниско съдържание на мазнини, има значително намаляване в здравето на мозъка, паметта и способността на мисленето. Групата, която яде средиземноморска диета с допълнителни ядки се класира най-добре при тестовете за памет, докато групата със зехтин показва по-добра обща когнитивна функция (работна памет, мислене и внимание).

 

„Нашите резултати показват, че в по-възрастното население средиземноморска диета, допълнена със зехтин или ядки може да контраатакува когнитивен упадък, свързан с възрастта. Липсата на ефективни лечения за когнитивен упадък и деменция посочва необходимостта от превантивни стратегии за забавяне началото и/или свеждане до минимум на последиците от тези опустошителни състояния. Настоящите резултати със средиземноморската диета са обнадеждаващи, но по-нататъшно разследване се оправдава“, заключава проучването.

 

Въпреки че тези резултати изглеждат много обещаващи, необходими са повече изследвания, за да ги потвърдят. Въпреки това, това не е първият път, когато средиземноморската диета е свързана с подобряване на здравето и дълголетието, така че няма да сгрешите с предпочитането на този вид начин на живот.

 

„Никога не е твърде късно да промените моделите на храненето, за да подобрите здравето си,“ бе цитиран да казва водещият автор д-р Емилио Рос в Time. „Това изненада дори мен.“
 

Свързани статии:

Доказано – средиземноморската диета удължава живота!

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?

Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?

Следваща статия
Кога и колко пъти трябва да се измерва кръвната захар?

Кога и колко пъти трябва да се измерва кръвната захар?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар