Блог

С какво да се храним ако имаме проблеми със сърцето?

С какво да се храним ако имаме проблеми със сърцето?

При избора на продуктите, включени в диетата на хората със сърдечно-съдови заболявания, трябва да се спазват някои основни правила.
 

 

Храните трябва да съдържат:

  • ненаситени мазнини - омега-3 мастни киселини, способстващи за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта, които в противен случай водят до формиране на тромби и стесняване и запушване на кръвоносните съдове.
  • диетични влакна, влияещи върху намаляването на нивото на холестерола в кръвта.

 

 

Предлагаме ви продукти, които съдържат в големи количества необходимите хранителни вещества. Те са подходящи и за намаляване на риска от развитие на всички заболявания на сърдечно-съдовата система:
 

 

Сардини

Както и повечето видове риба – най-вече тази от северните морета, това е добър източник на омега-3 мастни киселини, калций и ниацин (витамин В3). Минималната препоръчителна порция е 100 г - 3 рибки среден размер - 281 ккал.
 

 

Скумрия

Съдържа омега-3 мастни киселини и селен. Минималната порция е 100 г филе - 220 ккал.
 

 

Овесени ядки

Добро начало за деня - организмът получава необходимото количество влакна. Те са източник на онзи тип въглехидрати, които по-бавно се усвояват от организма и по този начин осигуряват дълго време запас от енергия. Минималната препоръчителна порция е 40 г -113 ккал.
 

 

Орехи

Още един източник на омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини. Поради своята калоричност трябва да се употребяват в умерени количества. Минималната порция е 56 г - 344 ккал.
 

 

Тофу Соево сирене

Съдържащите се в соевото сирене и изобщо в соята изофлавони снижават нивото на холестерол в кръвта. Тъй като тофу абсорбира аромата на продукта с който се готви, можете да го добавяте към всякакви ястия. Минимална порция - 63 г - 73 ккал.
 

 

Сливи / Сушени сини сливи

Сушените сини сливи са известни с техния слабителен ефект, но освен това те са добър източник на влакна и желязо. Тяхната редовната употреба намалява нивото на холестерол и намалява вероятността от възникването на рак на дебелото черво. Ако не обичате сушени сливи, яжте ги пресни - те са богати на влакна и бетакаротин или във вид на компот и нектари. Минималната порция е 2 сливи – 34 ккал или 5 парченца сушени сливи -71 ккал.
 

 

Фасул и Грах

Както всички бобови култури фасулът и грахът съдържат добре разтварящи се влакна, много белтъчини и витамини, малко мазнини. Минималната препоръчителна порция е зрял боб - 30 г 133 ккал., сушен грах 30 г -160 ккал.
 

 

Ечемик

Добър източник на влакна, белтъчини, желязо и други минерали. Препоръчително е да го използвате като пълнозърнест продукт. Минимална порция: 30 г - 151 ккал 

 

 

Свързани статии:

Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето

Мазните риби предпазват сърцето и свалят кръвното

Храните с фибри намаляват риска от сърдечни заболявания

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тези упражнения ще ви помогнат при болка във врата

Тези упражнения ще ви помогнат при болка във врата

Следваща статия
14 изненадващи причини да живеем по-дълго

14 изненадващи причини да живеем по-дълго

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар