При избора на продуктите, включени в диетата на хората със сърдечно-съдови заболявания, трябва да се спазват някои основни правила.
Храните трябва да съдържат:
- ненаситени мазнини - омега-3 мастни киселини, способстващи за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта, които в противен случай водят до формиране на тромби и стесняване и запушване на кръвоносните съдове.
- диетични влакна, влияещи върху намаляването на нивото на холестерола в кръвта.
Предлагаме ви продукти, които съдържат в големи количества необходимите хранителни вещества. Те са подходящи и за намаляване на риска от развитие на всички заболявания на сърдечно-съдовата система:
Сардини
Както и повечето видове риба – най-вече тази от северните морета, това е добър източник на омега-3 мастни киселини, калций и ниацин (витамин В3). Минималната препоръчителна порция е 100 г - 3 рибки среден размер - 281 ккал.
Скумрия
Съдържа омега-3 мастни киселини и селен. Минималната порция е 100 г филе - 220 ккал.
Овесени ядки
Добро начало за деня - организмът получава необходимото количество влакна. Те са източник на онзи тип въглехидрати, които по-бавно се усвояват от организма и по този начин осигуряват дълго време запас от енергия. Минималната препоръчителна порция е 40 г -113 ккал.
Орехи
Още един източник на омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини. Поради своята калоричност трябва да се употребяват в умерени количества. Минималната порция е 56 г - 344 ккал.
Тофу Соево сирене
Съдържащите се в соевото сирене и изобщо в соята изофлавони снижават нивото на холестерол в кръвта. Тъй като тофу абсорбира аромата на продукта с който се готви, можете да го добавяте към всякакви ястия. Минимална порция - 63 г - 73 ккал.
Сливи / Сушени сини сливи
Сушените сини сливи са известни с техния слабителен ефект, но освен това те са добър източник на влакна и желязо. Тяхната редовната употреба намалява нивото на холестерол и намалява вероятността от възникването на рак на дебелото черво. Ако не обичате сушени сливи, яжте ги пресни - те са богати на влакна и бетакаротин или във вид на компот и нектари. Минималната порция е 2 сливи – 34 ккал или 5 парченца сушени сливи -71 ккал.
Фасул и Грах
Както всички бобови култури фасулът и грахът съдържат добре разтварящи се влакна, много белтъчини и витамини, малко мазнини. Минималната препоръчителна порция е зрял боб - 30 г 133 ккал., сушен грах 30 г -160 ккал.
Ечемик
Добър източник на влакна, белтъчини, желязо и други минерали. Препоръчително е да го използвате като пълнозърнест продукт. Минимална порция: 30 г - 151 ккал
Свързани статии:
Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето
Мазните риби предпазват сърцето и свалят кръвното
Храните с фибри намаляват риска от сърдечни заболявания
Автор: zdravnitza.com
Коментари