Блог

С артрит и връзките на обувките не можеш да си вържеш

С артрит и връзките на обувките не можеш да си вържеш

Има хора, които не могат да се хранят с лъжица, защото ставите им са изкривени. Други не са в състояние да завържат дори връзките на обувките си, защото гръбнакът им е скован, а някои жени никога вече няма да могат да носят висок ток.

 

Това са все последствия на ревматичните заболявания, сред които най-често срещан е артритът. Все още не е известна точната причина за развитието му, но се установява наследствена обремененост, тъй като са описани цели фамилии с артритно болни. "При друга голяма част от пациентите той започва след вирусна или бактериална инфекция. А нерядко ставни оплаквания настъпват след емоционален стрес", каза пред "Труд" д-р Родина Несторова, управител на столичния Ревматологичен център "Св. Ирина" и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

 

Тя, колегите от цял свят и пациентите преди дни отбелязаха Световния ден на артрита. А за да насочат вниманието на столичани към него, в центъра на София и в един от моловете се появиха огромни изображения на връзки на обувки (виж снимките), на обувка с висок ток и на гигантска лъжица. Чрез тях Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България показват как елементарни дейности от всекидневието предизвикват нетърпима болка у хората с описаните заболявания.

 

Артритът може да е ревматоиден и най-често го издават болка, оток и скованост в малките стави на ръцете и стъпалата, на китките и глезените. "При псориатичния артрит симптомите са същите, но освен периферни стави, може да се засегне и гръбнакът. А при болестта на Бехтерев (също ревматично заболяване) основно се уврежда гръбнакът. "Общото е в болката, отока и сковаността на ставите, включително и тези на гръбнака", обобщи д-р Несторова.

 

Как се диагностицират болезнените заболявания знае всеки ревматолог. "Освен симптомите на пациента, важен е ставният статус, някои кръвни изследвания, сред които има и специфични за диагнозата, рентгеновата снимка на заболелите стави", изброи д-р Несторова. На всеки пациент със съмнение за артрит се извършва артросонография (т.е. ставна ехография), която доказва наличието на оток в ставата и/или околоставните тъкани. Образният метод е много подходящ за проследяването на развитието на артрита и каква впоследствие е ефективността на приложеното лечение. При съмнение за болестта на Бехтерев, особено за ранната диагностика, се извършва и ядрено-магнитен резонанс.
 

Лечението на ревматичните заболявания има за цел да ликвидира болката и да позволи нормално движение на пациентите. Изписват се медикаменти от групата на противовъзпалителните средства и от т.нар. болестопроменящи противоревматични препарати.

 

"През последните години навлезе биологичното лечение благодарение на което силно се забавя деструкцията на ставите, т.е. можем да контролираме артрита. С модерната терапия за първи път имаме възможност да гарантираме благоприятни резултати не само в близко, но и по-далечно време", каза още д-р Несторова. По този начин пациентът връща качеството си на живот като преди настъпването на заболяването и не стига до инвалидизация.

 

Често хората питат ревматолога какво сами могат да направят, за да намалят риска от артрита. "Ако знаехме точната причина за възникването му, може би щяхме да знаем и как да го предотвратим", отговори д-р Несторова. Въпреки това тя даде няколко съвета специално за читателите на "Труд":

  • Забравете цигарите, те са доказан от медицината рисков фактор за артрита. Около 70% от пациентите с тази диагноза са пушачи (а някои статистики стигат и до 85 на сто).
  • Лекувайте навреме възникналите в организма инфекции, включително и зъбните. Всяко огнище на възпаление (например в уши-нос-гърло, горни и долни дихателни пътища, гастро-интестинален тракт, зъби и т.н.) може да провокира артрит.
  • Намалете стреса, защото той е в основата на всички заболявания.
  • Спортувайте всеки ден или поне 2 пъти седмично. Ако активен човек стигне до артрит, болестта протича по-леко.

 

"Единственият артрит, който има доказана връзка с храненето, е този при хронична подагра. Тогава се забранява приемането на алкохол и карантия, ограничават се месото, яйцата, варивата. А трябва да се пият по 3 л вода дневно", каза още д-р Несторова. При останалите видове артрит няма директна връзка с определена храна, но голяма част от пациентите споделят, че болката, отокът и сковаността са по-слаби, ако не ядат големи количества месо. Чувстват се по-добре и ако хапват по-големи количества зеленчуци и особено плодове.

 

Свързани статии:

Солена вода за пиене лекува артрит, мигрена и диабет

Премахване на болките от шипове

Гравиола – най-силният антиканцероген

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Невенът – използват го при различни терапии на много заболявания

Невенът – използват го при различни терапии на много заболявания

Следваща статия
Отмаляването равно ли е на ниско кръвно налягане

Отмаляването равно ли е на ниско кръвно налягане

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар