Блог

Ружата - биле за белите дробове

Ружата - биле за белите дробове

Цветето ружа (Hibiscus syriacus) идва от Азия и е било познато от 2 хил. години. Лечебната ружа (Althaea officinalis), известна още като бял слез, волово око, пъртенка, лигавка, божа ръчица, просвирняк, е растение от сем.Слезови (Mlavaceae).



Лечебното й приложение е почти всеобхватно - действа кръвоспиращо, противовъзпалително, диуретично, тонизирщо, при бронхит, настинка икашлица. Прилага се при възпаление на трахеята, възпаление на стомаха и на червата, висока киселинност на стомаха (ацедоза),язви,газове,запек, разстройство, камъни в пикочния мехур. Както и при рани ,епилепсия, леки изгаряния, суха кожа, влажни екземи,убождания, фурункули (циреи) и карбункули, по народному слепок (група циреи на едно място).
 

Най-важното качество на ружата са слузестите й вещества, които се намират както в цветенцата и листенцата й, така и  в корена, посочва специализираният сайт www.heilkraeuter.de.


Чай от ружа:

За да се запази слузта в корена, чаят се приготвя  като студен извлек. 3 чаени лъжички от ситно нарязания корен се заливат със 1 чаша студена вода и се оставят поне 8 ч. да кисне. Може да го правите и през нощта. Чаят се прецежда и се пие леко затоплен.

Чаят от цветчета и листенцата също се приготвя студен, слагат се от 1 до 2 чаени лъжички на чаша. Пие се от 1 до 3 чаши дневно. Също така може да се използва за плакнене и гаргара на устата.

Чаят от ружа може да се прилага външно като промивки, бани и компреси, помага при леки изгаряния, екземи и изтъняла кожа. Фурункули и карбункули се омекотяват с каша от ружа. За целта корените й се настъргват фино и се смесват с мед. Тази каша се изсипва върху малка кърпа и се налага болното място. Компресите се сменят на всеки 2-3 часа.

Популярният днес десерт, който в английско говорящите страни е известен като March-Mallows, преди се е правил с ружа.

В кризисни времена са готвили корени от ружа, а днес от цветчетата и листенцата й може да се направи апетитна  салата.

 

Свързани статии:

Какво лекуват растенията или аптека в саксия

Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
wikimedia.org
Предишна статия
Как да използваме протеините за качване на мускулна маса

Как да използваме протеините за качване на мускулна маса

Следваща статия
Теменужка и мушкато за здрав сън

Теменужка и мушкато за здрав сън

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар