Блог

Проф. Иво Кременски: нямаме програма за генетични и редки болести

Проф. Иво Кременски: нямаме програма за генетични и редки болести

В момента България е единствената европейска държава, която няма Национална програма за генетичните и редки болести. Това заяви проф. Иво Кременски на форума „Новости в диагностиката и лечението на социалнозначими болести”, който се провежда в Албена. Приетите преди година и половина стандарти по медицинска генетика все още на са публикувани, което води до пълен хаос в генетичните изследвания, съобщава БНТ.


 

Според проф. Иво Кременски от генетични изследвания у нас се нуждаят всички новородени, бременни, жените с репродуктивни проблеми и тези, които преминават през инвитро процедури.


 

Тези изследвания са важни и за хората с редки заболявания, тъй като 80 % от тях са генетични болести. Затова според специалистите е толкова важна Националната програма за генетични и редките болести. Липсата й пък води до хаос.


 

Проф. Д-р Иво Кременски-генетик: Води до това например, че всички бременни в България се изследват едва половината и всички услуги свързани с генетичните заболявания не са включени в клинични пътеки и плащат си хората за тях. Т.е води до неинформираност, води до хаос, липса на организация и съответно води до пряко ощетяване на пациентите и нуждаещите се от тези изследвания.


 

На форума, организиран от фондация “Медии, общество, семейство, традиции” присъства и председателят на комисията по здравеопзването в НС д-р Нигяр Джафер.


 

Д-р Нигяр Джафер – председател на комисията по здравеопазване в НС: Смея да твърдя, че тук са вземани много важни решения, възникнали въз основата на презентациите. Бих дала пример с биохимичния скринниг, пренеталната диагностика, сертифициранитето на генетичните лаборатории.

 

Още:

Как сами да си отгледаме мощен пребиотик

Какво казва урината за вашето здраве

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.dnesbg.com/
Предишна статия
Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%

Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%

Следваща статия
Уникална българска СПА терапия печели световно признание

Уникална българска СПА терапия печели световно признание

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар