Блог

Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%

Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%

Предклиничните изследвания показват доста очевидни резултати, че чесънът може да понижи риска от рак на гърдата, дебелото черво, кожата и белите дробове. Възпирането на формиране на нитрозамини (канцерогенни съединения) е най-вероятният механизъм, по който чесънът потиска рака.


 

Изследователи от Центъра за превенция и контрол на болестите в провинция Джиангсу в Китай твърдят, че са открили, че приемът на суров чесън със сигурност предпазва от рак на белите дробове, тъй като според тях „той служи като химичен агент, който предотвратява появата на рак“.


 

Чесънът се използва в много рецепти в китайската медицина още от 2000 г. пр. Хр. Според авторите на изследването от Джиангсу вещества като диалил сулфид (разтворимо в мазнина съединение на сярата) значително допринасят за превантивните функции на растението. Изследването е разглеждало само резултати от прием на суров чесън без каквато и да било топлинна обработка.


 

Учените изследвали 4500 здрави човека и 1424 с рак на белите дробове. Те установили, че при тези, които ядат чесън поне два пъти седмично, рискът от заболяване на рак на белите дробове бил много по-нисък – или по-точно 44% по-нисък. Интересното е, че при пушачите рискът от рак също намалял – но с 30%.


 

Доказателства за ползите от чесън могат да се намерят и извън Китай. Световната здравна организация препоръчва приемът на поне една скилидка чесън на ден. В Германия пък растението (изолирано под форма на таблетки) вече се предписва като средство против артеросклероза.


 

В момента най-големият производител на чесън е именно Китай – 75% от световното производство. За съжаление обаче стандартите на контрол там все още са занижени – независими лабораторни изследвания установили високи нива на олово и арсен в някои от партидите, внесени оттам. Затова най-добре купувайте чесън, произведен у нас или в региона.


 

Източник: wakingtimes.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.huffingtonpost.ca
Предишна статия
Скандално! На всеки лекар в Бърза помощ в София се пада по един чиновник

Скандално! На всеки лекар в Бърза помощ в София се пада по един чиновник

Следваща статия
Проф. Иво Кременски: нямаме програма за генетични и редки болести

Проф. Иво Кременски: нямаме програма за генетични и редки болести

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар