Лечебните свойства на прасковата са познати на хората още от древността. Родината на този сочен и вкусен плод е Китай, където е бил почитан и обожествяван. За древните китайци прасковата е символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната й консумация води до безсмъртие.
В Европа, където плодът е символ на дълголетието и семейното щастие, най-напред става популярен във Франция и Италия. До 1616 година е имало само мъхести праскови, но градинари-любители създават новия сорт гола праскова, наречена „Нектарина”.
По време на Средновековието някои лекари смятали прасковите за отровни и използвали само листата им. Оказва се, че те имат силни целебни свойства. Лечебен и диетичен е и самият плод – съдържа пектин, каротин, етерични масла, органичните киселини лимонена, ябълчна, винена, елемените желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Прасковите са с високо съдържание на витамин С – само един плод доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.
Много от ценните вещества в плода се запазват при консервиране, сушене, печене. Благодарение на високото съдържание на калий, прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Плодовете имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане. Високото съдържание на витамин С придава на прасковата мощно антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.
Прасковите помагат за по-доброто храносмилане. Плодът е изпитано средство против нервен стомах и спомага за стимулират образуването на хемоглобин. Не на последно място прасковите укрепват имунитета. Именно затова те се препоръчват за подсилване на малки деца, възрастни и дълго боледуващи хора. Лечебните свойства на прасковите имат ефект при ревматизъм, болни бъбреци, депресия, бъбречни заболявания и затлъстяване.
Източник: ehograf.info
Още:
Многобройните лечебни качества на кайсиите
Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват
За ползите от пъпеша (пречистващи режими и диета с пъпеш)
Коментари