Прекрасният риган, който всеки използва в кулинарията, е и много полезна билка с изключителни лечебни качества.
Още от древността са смятали подправката риган за отличен антисептик, с който са лекували стомашни и дихателни проблеми.
В стеблата, листата и цветовете на билката риган се съдържат голямо количество феноли и флавоноиди. Подправката е отличен източник на желязо, манган и диетични фибри. Риган е много богат на калций, витамините С и А, а така също на омега 3 мастни киселини.
Билката се приема под формата на чай. Супена лъжица риган се залива с половин литър кипяща вода и се оставя да кисне един час. Пие се по една чаша 4 пъти на ден, преди ядене. Използва се при простудни заболявания и при хранителни смущения.
Риган се ползва под формата на запарка при лишеи и обриви при малки деца. 100 грама от билката се варят в три литра вода за 10 минути. Отварата се прецежда и се прибавя във водата, с която детето се къпе.
В магазините за здравословни храни се продава масло от риган, което е отлично и много ефективно антибактериално свойство.
Риган и маслото от него е мощен антиоксидант, тъй като пазят от свободните радикали и подмладяват. Билката съдържа много фитонутриенти, включително тимол и розмаринова киселина, които действат като антиоксиданти, способни да предпазват клетъчните структури от дължащи се на кислорода увреждания. Това прави полезният риган щит срещу много опасни болести, включително и рак.
Силата му е толкова голяма, че в грам пресен риган има много по-голяма антиоксидантна сила в сравнение с ябълките, картофите, портокалите и боровинките.
Полезният риганът е много добър източник на фибри, които премахват токсините и отровите от дебелото черво и го предпазват от рак.
Освен това отвара от е полезна при кашлица, възпалено гърло, грип и действа отхрачващо. Растението спасява и от болезнен месечен цикъл.
Екстрактът от риган пък има много силен успокоителен ефект, поради което не бива да се приема в големи дози.
Свързани статии:
Масло от риган: Тайната за избягване на зимните неволи
Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот
Витамин С – антиоксидант и имуностимулатор
Автор: lechitel.net
Коментари