Блог

Опасно ли е желязо над нормата?

Опасно ли е желязо над нормата?

На читателския въпрос отговаря д-р Марияна Зюмбюлева,  хематолог в ДКЦ “Александровска”:

 

Желязото е микроелемент, необходим за функционирането на хемоглобина. Нормалните му стойности в серума за мъже са 12,5- 26,5 мкмол/л, за жени - 10,7 - 23 мкмол/л, като най-добре е да се сравнят с нормите на съответната лаборатория. Най-лесно е да се запомни като норма 14-24 мкмол/л за двата пола. Желязото се приема с храната и се усвоява в тънките черва и се пренася чрез кръвта. Свободното желязо е много токсично, затова в кръвта (плазмата) се свързва с плазмен белтък - трансферин, и се отлага в черния дроб, костния мозък под форма на разтворим белтък - феритин, и неразтворим - хемосидерин. Норми на феритина са 30 - 180мкг/л за мъже и 20- 180 мкр/л за жени.

 

Високо серумно желязо има при:

  • Вродени хемолитични анемии. Най-популярна у нас е таласемията. Много по-рядко се среща микросфероцитната анемия.
  • Придобити хемолитични анемии. Хемолизата е явление на разрушаване на червените кръвни клетки в далака, черния дроб или директно в кръвта. В резултат се увеличава билирубинът, желязото и други клетъчни съставки.
  • Наследствени заболявания са порфириите. Много редки заболявания с дефект в синтезирането на част от хемоглобиновата молекула. Има чернодробни и кожни форми, които се характеризират с картина на хепатит и поява на мехури по кожата.
  • Наследствено заболяване е хемохроматозата. Тук има усилено усвояване на желязо в червата с повишено отлагане в паренхимните органи и развитие на хроничен хепатит, диабет, сърдечна недостатъчност, потъмняване на кожата и пр.
  • При апластични анемии, когато поради дефект на стволовите клетки не се достига до зрели клетки в костния мозък, включително еритроцити, и желязото не се използва за образуване на хемоглобин. Правят се кръвопреливания, а има и модерно лечение, вкл. костномозъчна трансплантация.
  • При заболявания от групата на Миелодиспластичния синдром - т.нар. рефрактерна анемия, сидеробластна анемия и пр. Не могат да се произвеждат еритроцити в костния мозък поради вроден или придобит дефект. Тук лечението е само с кръвопреливане. Чуждата кръв се разпада и освободеното желязо се отлага в паренхимните органи - слезка, черен дроб, панкреас, миокард, и се усложнява най-често с диабет и сърдечна недостатъчност. Отделно желязото е повишено и поради неупотреба за образуване на собствена кръв.
  • Високо желязо от повишена усвояемост в червата има при оперативно направен портокавален шънт (създаване на пряка връзка между чревното и чернодробното кръвообращение), за да не се допусне събиране на течност в корема (асцит) при чернодробна цироза и др.
  • При анемия от липса на витамин В12 - в началото преди започване на лечение и при левкемии.
  • При венозно вливане на железен препарат над необходимото.
  • При хронични бъбречни заболявания и хронична бъбречна недостатъчност.
  • Лечение в момента или наскоро с железни препарати; приемане на комбинирани витамини и т.н.

 

Свързани статии:

Десетте най-богати на желязо храни и билки

5 важни микроелементи в човешкото тяло

Как да съчетаваме храните, за да сме по-здрави и по-красиви

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яжте повече хумус, за да се насладите на тези шест ползи за здравето

Яжте повече хумус, за да се насладите на тези шест ползи за здравето

Следваща статия
Седем супер семена, които ще променят вашето здраве към по-добро

Седем супер семена, които ще променят вашето здраве към по-добро

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар