Блог

На какво се дължи неприятното треперене на цялото тяло

На какво се дължи неприятното треперене на цялото тяло

Неприятното за болния треперене на цялото тяло може да се дължи на няколко заболявания – всяко от тях достатъчно сериозни. В някои от случите може да става въпрос за есенциален тремор. Това е неврологично заболяване, което с възрастта прогресира и неговата най-характерна черта е треперенето на ръцете. С прогресиране на болестта започват да треперят главата, долната челюст и долните крайници и се получава треперене на цялото тяло.

 

 

Освен двигателния дискомфорт, треперене на цялото тяло носи при есенциален тремор може да доведе до повишен риск от деменция и депресия. Състоянието води до затруднения в ежедневните дейности като писане, хранене, шиене, обличане, обуване и самообслужването във всяка една дейност.

 

Треперене на цялото тяло при есенциален тремор е едно от най-често срещаните неврологични разстройства и се среща предимно при по-възрастни хора, но може да засегне и по-млади.

 

Треперене на цялото тяло се засилва при дейности, изискващи концентрция като говорене пред публика, при преживяване на силни емоции, както и от умора, понижаване на кръвната захар, кофеин и някои антидепресанти. При много хора то е особено силно непосредствено след събуждане, след което бързо отслабва.

 

Освен есенциален, съществуват и други типове тремор. Такива са постуралният тремор, който представлява треперене в ръцете при изпъването им встрани от тялото, а така също и треморът на ръцете в покой и ортостатичният тремор – треперене на краката.

 

Треперене на цялото тяло може да се дължи и на други заболявания като коварната болест на Паркинсон, при която също има тремор на крайниците и главата.

 

Треперене на цялото тяло може да се получи и при спадане до много ниски нива на кръвната захар, а така също и след прекаляване с алкохол по време на махмурлук. Това обаче са моментни състояния, които спират след като се хапне малко захар или махмурлукът отмине.

 

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Лечебната сила на ряпата и как ни помага да бъдем здрави

Следваща статия
Специалистът съветва: керамиката и естествената усмивка

Специалистът съветва: керамиката и естествената усмивка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар