Блог

Специалистът съветва: керамиката и естествената усмивка

Специалистът съветва: керамиката и естествената усмивка

Ежедневната грижа за зъбите ни помага да поддържаме усмивката си красива, а и е допълнителен източник на добро самочувствие. Но макар да знаем кое е правилно, не са много хората, които успяват с цената на стриктна дисциплина, да победятднешния динамичен начин на живот и да запазятвсичките си зъби здрави. Възрастта, вредните навици, калоричното хранене и нередовната профилактика казват своето... и ето, че сме изправени пред нуждата от зъболечение и пред избора как да възстановим естетичния вид на усмивкатаси.

 

 

Добрата новина е, че модерната дентална медицина има повече от един отговор за постигане на естествен вид на зъбите, при които се налага възстановяване. Керамиката е един от най-разпространените материали, които помагат в борбата срещу кариеса и други заболявания, при липсващизъби, девитализация, силно променен цвят или криви зъби. Многообразието от разновидности и варианти на керамичните материали може да се стори главозамайващо за обикновения човек. Д-р Емил Костов, специалист с дългогодишен опит, съветва:

 

 

“Най-важни при избора на керамика са индивидуалният подход и задълбочената преценка на зъболекаря, който определя и препоръчва най-доброто решение за всеки пациент поотделно. Не може да се обобщава, защото случаите са различни”. Смята се, че чистата керамика е с най-добри естетични резултати и биологична поносимост, защото няма съдържание на метал. Но, разбирасе, всичко зависи от типа възстановяване и избора на специалиста може да се спре на металокерамика, циркониева керамика и др.

 

 

“Ако зъболекарят и зъботехникът си свършат добре работата и са избрали точния цвят и форма, съобразени с лицето и устната кухина на пациента, то зъбите ще изглеждатестествено”, обяснява д-р Костов.

 

 

Друга дилема, пред която е изправен лекуващият специалист, е дали да се поставят мостове. Тук отново всичко зависи от преценката и индивидуалния случай, като в идеалния вариант всеки зъб има коронка. Понякога обаче използването на мост е наложително и не трябва да се притесняваме, ако зъболекарят избере именно този начин на лечение, споделя д-р Костов.

 

Свързани статии:

Беззъби старини? Не е задължително!

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
На какво се дължи неприятното треперене на цялото тяло

На какво се дължи неприятното треперене на цялото тяло

Следваща статия
Ползвайте полезните бабини рецепти за пресипнал глас

Ползвайте полезните бабини рецепти за пресипнал глас

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар