Блог

Мразите да се упражнявате? Добавките от витамин С могат да имитират някои ползи на упражненията, като например засилване на сърдечното здраве при затлъстели хора

С могат да имитират някои ползи на упражненията, като например засилване на сърдечното здраве при затлъстели хора

Една от най-честите препоръки за лечение на хора, които са с наднормено тегло е да изпълняват някаква форма на физически упражнения дневно. Въпреки това, проучванията показват, че по-малко от половината от тези, които са диагностицирани с наднормено тегло, всъщност, следват този съвет.


Сега хората с наднормено тегло и нежелание да се упражняват имат ново оръжие в арсенала си: добавки витамин С.

 

Списанито The Los Angeles Times съобщава, че според ново изследване, хората с наднормено тегло и затлъстяване, които вземат високи дози витамин C дневно, може да получат някои от същите сърдечно-съдови ползи на упражненията, без да се налага да се упражняват.

 

В малко проучване, включващо възрастни участници със заседнал начин на живот, които са били затлъстели или с наднормено тегло, приемащи 500 милиграма витамин С дневно, са видели равно подобрение в тонуса на кръвоносните съдове – основно измерване за здравето на сърцето – като тези, които са  участвали в тримесечна кампания за бързо ходене, от пет до седем пъти седмично, според изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър.

 

Техните резултати са били представени наскоро в Атланта в годишната среща на Американското физиологично общество, но все още не са публикувани в рецензирано научно или медицинско списание, така че се считат за предварителни.

 

И двете групи са показали сходни резултати

 

The Los Angeles Times съобщава допълнително:

 

Проучването, което е малко по размер – 15 души са участвали с лечението с ходене, а 20 са взимали добавки с Витамин C – може също да ограничи възприемането на неговите констатации от служителите за общественото здраве, които са се борили с ограничен успех да накарат заседналите американци да се вдигнат от дивана. Около 4 от 10 американски възрастни се смятат за напълно заседнали.

 

Въпреки това, инвазивни измервания в проучването на „ендотелната функция – способността на кръвоносните съдове да се свиват и разширяват, както е необходимо – предоставят доказателства, че ползите от аеробни упражнения на ниско ниво и витамин С са били значителни.

 

В началото на ограниченото клиничното изпитване всички участници в проучването са били с наднормено тегло и заседнал начин на живот. Всички те са показали също нива на повреден съдов тонус.

 

„В един характерен модел за възрастни с наднормено тегло и затлъстяване, които не спортуват достатъчно, техните кръвоносни съдове не са отговаряли на експерименталните условия със здравина и гъвкавост, виждащи се в нормални, здрави възрастни“, съобщава Times.

 

Лошият съдов тонус може да доведе до редица ефекти, които са вредни за здравето, включително възпаление и промени в кръвта, които могат да доведат до формации на съсиреци. Следователно, пациентите от проучването са били изложени на повишен риск от развитие на високо кръвно налягане, както и преживяване на инсулти или инфаркти.

 

Изследователите отбелязват, че средният индекс на телесна маса /ИТМ/ на тези, които са се упражнявали е бил 29.3, докато средният индекс на телесна маса на тези, които са вземали Витамин C е бил 31,3. ИТМ, който е между 25 и 29 се счита за наднормено тегло; затлъстяване се диагностицира за ИТМ над 30. В рамките на тримесечния срок на проучването, нито един от участващите не е загубил тегло.

 

По време на периода на изследвания пациентите в двете групи са били в състояние да докарат техния съдов тонус обратно в здравословна територия. Въпреки това, групата на витамин C е направила това, без да се налага да прави каквито и да е упражнения.

 

Не е хапче упражнение

 

Кейтлин Доу, водещ автор на изследването, заявява, че резултатите може да бъдат съществени за хора, които не са в състояние да се упражняват, поради травма или други физически ограничения.

 

„Това не е „хапче упражнение“, казва Доу, пост-докторантски сътрудник в Университета в Колорадо, който изучава хранене и васкуларна биология.

 

Освен това тя подчертава, че хората, които се занимават с редовна физическа активност, като цяло имат по-положителни ефекти, отколкото тези, които просто вземат витамин C, като например понижаване на „лошия“ холестерол, подобрения в метаболитни функции и засилване на настроението и познавателните функции. Тези, които не могат да ходят на фитнес или да правят добри разходки, със сигурност трябва да го взимат.

 

Все пак, приемът на добавка за подобряване на васкуларната функция може да помогне на всеки, който не е в състояние да се ангажира с физическа активност, казва Доу.

 

„Ако можем да подобрим различни мерки на риска за заболяване, без да се променя теглото, това е малко натиск за някои хора“, казва тя. Докато витамин C „със сигурност не е нов лек,“ Доу добавя, че „е важно да се знае какви други промени в начина на живот можем да предложим на хората, които не могат да се упражняват.“

 

Свързани статии:

Новооткрити ползи за здравето от витамин C

Митове за сърцето

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни заболявания (първа част)

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
18 предупредителни признаци за рак на маточната шийка, за които трябва внимавате

18 предупредителни признаци за рак на маточната шийка, за които трябва внимавате

Следваща статия
Време за имунитет: Правилните навици го пазят

Време за имунитет: Правилните навици го пазят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар