За съжаление по това време на годината е много лесно да хванете грип, настинка или дори бронхит, или пневмония. Поддържането на силна имунна система – и това да знаете как да се третират тези заболявания, естествено – е много важно в този момент. По-долу е описана рецепта за вкусна чесън-лучена супа, която е известна с лечебните свойства на зеленчуци и билки, за да ви се върне отново на крака.
Лечебните свойства на тази супа
Навсякъде по света, чесънът е бил използван в продължение на хиляди години заради своите лечебни свойства. Съвременната наука подкрепя това. Едно скорошно проучване от Вашингтонския университет установи, че чесънът може да бъде до 100 пъти по-ефективен като лечение на бактериални инфекции от повечето от основните антибиотици. Въпреки това, чесънът е повече от просто антибактериално средство: той е зареден с антиоксиданти за подобряване на цялостното ви здраве; като лука и останалите членове на семейството на Allium, чесънът също има високо съдържание на сяра, която може да помогне за детоксикацията на вашата система и премахване на нежелани токсини и други вещества, които биха могли да ви направят по-уязвими към инфекции.
Тази супа също е добра, защото, освен чесъна и лука, нейните други съставки са също много здравословни. Зехтинът, например, е богат на Омега-3 мастни киселини, които са чудесни за здравето като цяло, а мащерката има активни съединения, които, като чесъна, имат антибактериални свойства. Магданозът също е отличен детоксикатор и пречиствател.
Съставки
- 5 обелени глави чесън
- 2 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 големи глави лук, нарязани на кубчета
- 1 супена лъжица прясна мащерка, нарязана
- 250 грама пилешки бульон
- 1 връзка магданоз, нарязан
- 3 чаши хляб, нарязан
- 1 чаша заквасена сметана
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. Увийте чесъна във фолио и печете в продължение на час и половина. Нека чесънът изстине за няколко минути, след като го извадите от фурната.
Докато чесънът се пече, загрейте 2 супени лъжици зехтин и маслото в тенджера на средна температура, добавете лука и оставете в продължение на 10 минути. Когато чесънът е готов, намачкайте го с вилица и го добавете към тенджерата. След това се добавят билките и пилешкия бульон.
Варете на слаб огън. След това се добавя хляба и се оставя да ври още 5 минути или докато хлебните кубчета омекнат. Пасирайте, докато се получи гладка смес. Добавете сметаната, сол и черен пипер на вкус.
Така че, ако имате чувството, че настивате, опитайте една партида от тази супа. За някои може да се стори трудоемко, затова може да направите по-голяма доза и да замразите. Също така, събраните лечебните сили от различни съставки в тази супа си заслужават усилието.
Свързани статии:
Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от рак на белия дроб и рак на червата с 40%
Какво не знаем за черния чесън?
Автор: biopogled.com
Коментари