Блог

Киноа – царицата на зърнените култури

Киноа – царицата на зърнените култури

Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена, които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.

 

Едногодишното растение е с широки листа, които могат да се използват за приготвяне на салата. На пръв поглед семената му приличат на пшеница или кускус, но са несравнимо по-пълноценна храна от тях. Отглежда се по склоновете на Андите, където я наричат дребен ориз. Използват я не само за храна, но и като лекарство – за облекчаване на болки и за по-бързо зарастване на рани. От нея произвеждат и алкохолна напитка, която по вкуса си прилича на бира.

 

Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна. Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

 

Няма съмнение за ценността на този продукт и не е удивително, че диетолозите я уважават и препоръчват за консумация при хора с проблеми в храносмилането, спазващи диети, спортуващи, малки деца и бременни жени. По хранителните си качества се доближава до млякото. Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходима на децата.

 

Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него. Иначе вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат. От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт.

 

Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче. Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа. Използва се вместо макаронените изделия, пекат хляб от него, приготвят се разнообразни блюда. Освен това може да се добавя и в супи вместо ориз или фиде-в Колумбия, Еквадор и Перу например са популярни бургери от киноа с орехи. Класифицират ги като бърза храна и местното население с удоволствие ги хапва на обяд. Бургерите се приготвят от киноа, лук, моркови, слънчогледово семе, бадеми, целина и се пържат в зехтин.

 

Някои казват, че за да свикнете с нова храна, трябва да я опитате около 10 пъти. Киноа може би ще ви допадне още след втората порция. Особено, като имате предвид колко полезни вещества съдържа. Може да я добавяте в зеленчукова салата, да я хапвате подправени със соев сос, балсамов оцет и чесън.

 

Свързани статии:

Магията киноа: вижте защо светът полудя за храната на инките!

Киноа – храна на 2013

Десетте най-богати на желязо храни и билки

Ирина Тенчева меси здравословен хляб от лимец

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 6 причини, поради които страдаме от влошено здраве

Топ 6 причини, поради които страдаме от влошено здраве

Следваща статия
Изчистване на запушени артерии и елиминиране на лошия холестерол от кръвта с едно единствено натурално лекарство

Изчистване на запушени артерии и елиминиране на лошия холестерол от кръвта с едно единствено натурално лекарство

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар