Блог

Изобретиха изкуствена кръв, подходяща за хора

Изобретиха изкуствена кръв, подходяща за хора

Преди 5 години изследователски екип в Шотландия предприема невъзможното начинание да създаде кръвни клетки в лабораторни условия. Днес те вече имат готов продукт, който може да бъде преливан на пациенти пише в. 24 часа.

 

По думи на изследователя от Единбургския университет изкуствената кръв може коренно да промени начина, по който клиниките прилагат животоспасяващата терапия. Според Американския Червен кръст повече от 41 000 дарения на кръв са необходими на ден. Причината е, че на всеки две секунди някъде се налага преливане.

 

Разработването на изкуствена кръв ще реши и проблемите с предаването на инфекции и липса на кръв на преливане, каквито се срещат основно в развиващите се региони.

 

Директорът на проекта Марк Търнът заяви, че опитите върху хора са планирани за 2016 година. До последното десетилетие изследванията в областта на изкуствената кръв се фокусираха най-вече върху разработването на заместители на кръвта, които не съдържат истински кръвни телца, а се ограничават до доставянето на кислород в кръвоносната система. Тези вещества са полезни, особено при спешни случаи, но носят със себе си и рискове от опасни за живота усложнения.

 

Червените кръвни телца се произвеждат от уникален клас стволови клетки. Тези клетки „майки“ имат способността да формират всеки вид кръвни клетки. Може да се каже, че те служат като изходящ програмен код, от който се произвежда кръвта в тялото.

 

Методът на Търнър използва подобни стволови клетки, поставя ги в условия, имитиращи тези в тялото и ги кара да генерират универсалната кръвна група “0” отрицателна, рядка група, която се среща при не повече от 8 процента от световното население. Основното предизвикателство пред шотландския екип сега е да усъвършенства метода си, за да може да произвежда достатъчно количество червени кръвни телца.

 

Свързани статии:

Рискове за здравето според кръвната група

Как да пречистим кръвта си по естествен начин

Как да контролираме нивото на холестерола в кръвта без лекарства

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.bgdnes.bg/
Предишна статия
5 мистериозни болки, които не трябва да пренебрегваме

5 мистериозни болки, които не трябва да пренебрегваме

Следваща статия
Половин милион българи страдат от алкохолна зависимост – проблемът не е в количеството, а в качеството според проф. Мермерски

Половин милион българи страдат от алкохолна зависимост – проблемът не е в количеството, а в качеството според проф. Мермерски

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар