Блог

Защо наричат кокоса – дървото на живота и с какво е полезен за здравето?

Защо наричат кокоса – дървото на живота и с какво е полезен за здравето?

Много от нас са свикнали да приемат кокоса и кокосовото мляко просто към допълнение към десерта или някакво печено ястие с цел подобряване на вкуса. Само, че в тропиците наричат кокоса – дървото на живота. Защо е така?



Кокосовите орехи всъщност не са обикновени ядки. Във вътрешността си те съдържат месо, мляко и сок.
 

 

Кокосов сок
Кокосовият сок е извлечен от незрели зелени плодове и има сладко-кисел вкус. Аборигените често са използвали кокосовия сок вместо питейна вода, защото има способността да утолява жаждата. Освен това сока от кокоса може да замени физиологичния разтвор, защото съдържа голям набор от минерални вещества, има и противовъзпалителни свойства. Кокосовият сок се препоръчва при висока физическа активност, диабет и камъни в бъбреците.
 

 

Хората от тропиците край време използват кокосовия сок като средство за тонизиране и за основа за направа на различни видове напитки. Още едно предимство на сока от кокос с ниското съдържание на калории – 16.7 ккал. На 100 гр. сок.
 

 

Кокосово мляко
Кокосовото мляко всъщност е кокосов сок, но извлечен от вече узрели плодове. Кокосовото масло е бяла и плътна емулсия с отличителен сладък вкус и мирис.
 

 

Подобно на кокосовия сок, млякото е много полезно за здравето. В него се съдържат голям брой аминокиселини, витамини и асккорбинова киселина. Лекарите в ориенталските страни препоръчват косовото мляко за стимулиране на сърдечно-съдовата система.
 

 

Кокосово масло
Кокосовият орех намира приложение в хранително-вкусовата (кокосова вода или кокосови стърготини) и в козметичната промишленост.
 

 

Кокосовото масло често се употребява като мастна киселина при производството на сапун.Кокосовото заедно с други натурални масла като маслиновото или палмовото са най-благоприятните върху тялото масла , използвани за направата на сапун. От кокос се прави също и кокосово мляко. То се произвежда от ситно настърганата бяла ядка на ореха. Тя се накисва с хладка вода за 10-на минути, след което се изстисква с ръка през ситен гевгир. Остатъкът се кисне още веднъж и полученото второ кокосово мляко се използва за разреждане на първото - ако е необходимо. За един литър "първо" кокосово мляко са нужни 3-4 по-големжки ореха.
 

 

Копра
Копра се нарича месестата част, ядката на кокосовия орех. Тя е източникът на кокосово мляко и кокосово масло, а когато се изсуши се може да се настърже на кокосови стърготини.
 

 

Слоят копра  е има бял или жълтеникав цвят, 6-12 мм дебелина. От един орех може да се получи от 80 до 500 грама копра. Тя съдържа средно 5,8% вода, 67% мазнини, 16,5% въглехидрати, 8,9% белтъчини. Извличаното от копрата масло, посредством стъргане и варенето ѝ в кипяща вода, се използва в като мазнина в кулинарията, като техническа смазка, в производството на глицерин, сапун и напалм.
 

 

Кокосовите продукти се препоръчват още за профилактика срещу остеопороза, за укрепване на костите и зъбите. 

 

 

Свързани статии:

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Ще полудувате до късно в спалнята, ако хапнете…

 

Автор: zdravnitza.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.mindbodygreen.com
Предишна статия
1 552 434 българи получават безплатни лекарства

1 552 434 българи получават безплатни лекарства

Следваща статия
Какво предизвиква замайване на главата

Какво предизвиква замайване на главата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар