Блог

Босилекът спасява при депресия

Босилекът спасява при депресия

Все още сме в прегръдката на лошото време. Настроението ни е убито, а съвсем скоро ще ни затиснат и симптомите на т. нар. пролетна умора. Това води до потиснасност и дори депресивни състояния у някои от нас. Няма причина за притеснение. Насреща е природата.

                

Босилекът, наричан още „царска билка“, е познат като натурален тоник. Неговият прием намалява усещането за стрес и умора. С успех потиска симптомите на депресията, без да повлиява на негативно на организма. Поради това може да се приема за дълъг период от време при случаите на умерена форма на състоянието. Неговият прием намалява усещането за стрес и умора.

 

Босилекът има още антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комари. Саксия с босилек или китка, закачена на прозореца, са способни да прогонят насекомите от съответното помещение.

 

Според българската народна медицина, сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.

 

Лекар или фармацевт може да определи точната за всеки пациент отвара и доза.

 

Свързани статии:

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

При депресия – яжте кисело мляко

Билки полезни при депресия

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества

Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества

Следваща статия
Кои растения действат като природна химиотерапия

Кои растения действат като природна химиотерапия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар