Блог

Алкохол, хранене и здраве

Алкохол, хранене и здраве

Хранителните изисквания могат значително да варират от един човек на друг. Това е важно да се разбере, когато става въпрос за хора, които са метаболитно компрометирани, като тези, които са хронично пристрастени към алкохол, наркотици и дори лекарства. Докато инцидентното използване на някое от горе посочените е често срещано явление, то хроничната употреба и злоупотребата с тези вещества, водят до значителни предизвикателства за здравето, които, ако не бъдат овладяни, може да доведат до сериозни последици за здравето и дори смърт. От всички пристрастяващи вещества, алкохолът е най-широко проучен, когато става въпрос за хранителни последици от злоупотреба.

 

Едно нещо е сигурно, алкохолизмът е причина за множество хранителни дефицити, включително такива, които могат да имат сериозни последствия. Основното е, че когато хората приемат дори умерени количества алкохол на дневна база или дори по-рядко, способността им да консумират и асимилират (усвояват) жизненоважни хранителни вещества е силно компрометирана. Националният институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизъм, който е един от Националните институти по здравеопазване (NIH), публикува отличен обзор на научните изследвания в областта на дългосрочните ефекти на алкохолизъм по отношение на храненето.

 

Докато възстановяване и въздържание са крайните цели за алкохолиците, реалността е, че трябва да бъдат разгледан всеки етап от пристрастяването на мозъка и тялото.

 

Хранителни дефицити, причинени от злоупотребата с алкохол

 

Това, което следва е списък на хранителни вещества, обикновено засегнати от умерена до прекомерна употреба на алкохол:

 

Кръвна захар – Вашият мозък не може да функционира без гориво и глюкозата е основният му източник. Недохранване, свързано с алкохолизъм ограбва глюкозата на тялото и мозъка и ги принуждава да работят по-малко ефективно и да причиняват значителни вреди на клетките в тялото ви.

 

Протеин - По-конкретно, аминокиселините са градивните елементи на живота и основата за химическа комуникация в мозъка. Недостатъчен прием и лошото разпределение на протеин при алкохолици може да доведе до увреждане на тъканите във всички системи, както и психични разстройства.

 

Мазнини – Важна част от мозъка, малабсорбция на мазнини е отличителен белег на злоупотребата с алкохол. Ако не може да се абсорбират и използват мазнините, които консумирате, мозъкът започва да атрофира (свиване), което може да доведе до деменция.

 

Витамини – Витамините (особено фолиева киселина, В6 и В12) са класически дефицит при алкохолиците. Намаляването на тези жизненоважни хранителни вещества намалява отстраняването на вредни съединения, като хомоцистеин, от организма чрез процеса на метилиране. Други недостатъци включват витамини A, C, D и E, които са богати на антиоксиданти и са организаторите на клетъчното изцеление.

 

Минерали – от съществено значение за нервната проводимост и почти всеки клетъчен процес в организма, минерали като калций, магнезий, желязо, цинк и калий са дефицитни при почти всички, които пият прекалено.

 

Хранителна терапия за възстановяване при алкохолици

 

Докато проблемното поведение не се елиминира, недохранването и увреждането на жизнено важни органи ще продължава да се случва. Хранителни вещества, мастни киселини и микроелементи като специфичните витамини и минерали, обсъдени по-горе ще бъдат налице в по-голямата част от случаите, въпреки че се препоръчва оценка от квалифициран специалист (като лекар, който практикува метаболитна и хранителна терапия), тъй като нуждите на всеки са различни.
 

 

Свързани статии:

Как да се избегне махмурлукът

Българите - средна ръка пиячи в Европа

Помощ за черния дроб

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

За здрава простата яжте храни, богати на омега 3-мастни киселини

Следваща статия
Пастата – за и против елегантната линия

Пастата – за и против елегантната линия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар