Блог

5 лечебни свойства на ябълковия сок

5 лечебни свойства на ябълковия сок

Сезонът на ябълките е в разгара си и това иде да ни напомни, че е време да си подсладим деня с чаша дъхав и завладяващ с нежно стипчивия си вкус ябълков сок. За безценните качества на ябълката е писано много. Тук обаче ще наблегнем на предимствата, които ни носи именно сокът от този райски плод. И да не забравяме - ябълков сок можем да си приготвим по всяко време на годината, но само през есента и зимата можем да се насладим на неговата свежест. И понеже говорим за ябълка, не може да не си припомним поговорката: Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен! Същото важи и за ябълковия сок. Да видим защо:

 

 

1. Силен антиоксидант

 

Ябълковият сок съдържа витамин C – мощен антиоксидант, особено благоприятен за хубавия вид на кожата,  безценен помощник на добрия имунитет и  профилактика на някои форми на рак. Според скорошно изследване, проведено над лабораторни животни, се оказва, че сокът от ябълка дори притежава способността да лекува рак на гърдата и на дебелото черво. Имайте обаче едно наум – антиоксидантите в ябълковия сок се намират в сравнително по-ниска концентрация от тази в самия пресен плод.

 

 

2. Подпомага и стимулира паметта

 

С течение на годините мозъкът остарява, което, малко или повече, оставя негативни последици върху паметта. Ябълковият сок обаче участва усилено в борбата с дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер например, затова редовната му консумация определено ще подсили дейността на сивото вещество. Лабораторни изследвания показват, че ябълковият сок стимулира производството на по-голям брой невротрансмитери в организма – съществен фактор за запазване и подобряване на паметта.

 

 

3. Пречиства от токсини и понижава холестерола

 

Заради високото си съдържание на пектин, ябълковият сок е същинска метла за натрупаните в организма токсини. Затова редовната консумация на ябълки регулира кръвното налягане, предпазва от атеросклероза и понижава риска от всякакъв вид сърдечно-съдови заболявания.

 

 

4. Благотворен еликсир за белите дробове

 

Ябълката е известна с богатото си съдържание на пектини – вещества, които участват в пречистването на организма от токсините. Респективно пектините се оказват и безценни приятели на белите дробове. Ето защо ябълката е особено препоръчителна за хора с дихателни проблеми и особено за пушачите.

 

 

5. Подпомагат храносмилането

 

Плодът съдържа разтворими фибри, които благоприятстват обмяната на веществата. Прекалената консумация обаче на ябълки може да доведе до дискомфорт и нежелани смущения в храносмилателния тракт.

 

 

!!! И все пак, не забравяте, че ябълката е най-полезна, когато е консумирана в сурово и твърдо състояние. Важно е, също така, да се знае, че семената трябва да се избягват, тъй като съдържат вещество, отровно за организма – цианид. Затова, ако предпочитате ябълков сок пред самия плод, внимавайте да не попадне някое от тях в течността.

 

 

Свързани статии:

Тайните на зелената ябълка

Витамин Б17 – за живот без рак!

Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)

Здрава зима с боров мед и витаминозни напитки (Народни рецепти)

Следваща статия
Възпаленото гърло може да е сигнал за по-сериозно заболяване

Възпаленото гърло може да е сигнал за по-сериозно заболяване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар