Блог

4х20 срещу уморени очи!

Някога да сте прекарвали повече от два последователни часа втренчени към екрана на компютъра ?  И ние също! Компютрите може да ни правят по-продуктивни, но лошата новина е, че твърде много време пред монитора може до доведе синдром на компютърното зрение. Но и това май вече не е новина – уморени очи, напрежение, зачервяване, главоболие, парене, замъглено или двойно виждане изпитват между 64 % до 90 % от работещите с компютри в офиси! Няколко фактора увеличават вероятността от появата на синдрома - некоригираните проблеми със зрението, сухота в очите, лошо осветление, лоша поза и дори ъгъла на монитора.  Любопитно е, че почти 71% от хората с подобни оплаквания носят очила или контактни лещи, което означава, че диоптрите им не са предписани правилно или не са корегирани наскоро!

 

Защо наблягаме на работата с монитор? Образите на компютърния екран не са така контрастни както напечатаните върху хартия и окото непрекъснато се опитва да ги фокусира добре. Прекалено ниското или високо разполагане на екрана поставя очите в принудително уморително положение. Отблясъците от екрана затрудняват контраста на образа. Предпазните очила срещу отблясъците решават само част от проблема! Пред компютъра човек мига много по-рядко отколкото в ежедневието си, а мигането е необходимо за поддържане яснотата на образа.

 

Физиологично, умората при работа с компютър зависи от пречупването на лъчите през лещата и фокусирането на образа върху ретината. Когато не страдаме от далекогледство или късогледство (има ли такива хора!?), то окото по-малко се напряга да „напасне” фокуса върху ретината. Способността на окото да вижда ясно предмети на различни разстояния се нарича акомодация. Тя се осъществява чрез промени в дебелината на лещата. Промените зависят от еластичните сили в лещата и съкращаването/отпускането на един мускул. Когато четем и пишем мускулът се съкращава, лещата се издува и образът на близко разположените обекти се фокусира върху ретината. Ето обяснението за чувството на напрежение при дълго взиране – мускулът се е уморил да стои в една позиция!

 

Ако не се развият други заболявания, с напредването на възрастта способността да гледаме отблизо (без очила) се променя по следния начин: На 10-годишна възраст човек може да акомодира на 7-8 см близо; на 20 г. - на около 10 см; на 30 г. - на около 25 см; на 45 г. - на около 50 см до 1 метър; на 70 г. - често нищо по-близо от безкрайност. Ясно, ще става все по-трудно четенето от монитора.

 

При работа с компютър мигането се намалява с около 70 % от нормалната честота. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Всичко това води до по-бързо изсъхване на слъзния филм, който е изключително важен за ясното виждане. Това налага по-често волево мигане или използването допълнително на изкуствени сълзи.

 

Какво да направим за да намалим оплакванията? Със сигурност сте чували препоръките на офталмолозите (очните лекари) да увеличите приема на боровинки и моркови и на всеки час да раздвижвате очния мускул, като редувате фокусиране върху далечен и близък предмет за по няколко секунди. Тези „упражнения" работят, но според последно изследване са леко разширени. Новата схема се нарича „20-20-20-20" и представлява следното: на всеки 20 минути трябва да мигате последователно 20 пъти и след това трябва да фокусирате погледа си за 20 секунди върху предмет, който е на разстояние 20 стъпки (15-18 метра) от вас.

 

И още! Не отлагайте посещение при  офталмолог (очен лекар). Редица от симптомите, които отдавате на работата с компютър, може да се дължат на аномалии с рефракцията (късогледство, далекогледство, астигматизъм). Убедете се, че носите прецизно предписани очила и периодично проверявайте зрението си.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: REX
Предишна статия

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

Следваща статия

Свободно лечение в ЕС

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар