Блог

10 храни, които осигуряват най-добрите хранителни вещества при бременност

10 храни, които осигуряват най-добрите хранителни вещества при бременност

Ако искате да намалите рисковете при бременност и да поддържате здравословно тегло през следващите месеци, то е добре да разгледате тези 10 суперхрани, които бременната жена трябва да добави към диетата си.

 

Сушени кайсии

Сушените кайсии са идеалната лека закуска, докато изпълнявате домакинската си работа или сте на работното място. В допълнение към удовлетворяване на желанието си да похапнете нещо сладко, само една шепа ще ви даде почти 10% от дневното изискване за желязо. Те също са с високо съдържание на фолиева киселина, калий и калций.

 

Авокадо

Заедно със сушените кайсии, авокадото са друга храна за бъдещите майки, ако искат да увеличат количеството на фолиева киселина в диетата си. Фолиевата киселина е от жизненоважно значение, когато става дума за развитието на нервната система на бебето и здравословните мазнини в авокадото ще ви помогнат да се почувствате заситени за по-дълго.

 

Едамамe

Не са много зеленчуците, които са толкова хранително наситени като едамамe. Той се състои от зелени шушулки и соя, и е едно чудесно допълнение към практически всяко хранене или закуска. Сварява се и леко се посолява. Той е чудесен начин да се засити глада за чипс или други солени храни.

 

Леща

Супа от леща е отлична храна за бъдещи майки. Съдържаща пълна доза фолиева киселина и протеин, лещата също съдържа доста желязо, от което много бременни жени имат дефицит.

 

Яйца

Яйцата са били считани за суперхрана за доста дълго време. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които са от жизненоважно значение за мозъка на плода и развитието на ретината. Яйцата също са чудесен източник на протеини. Специалистът д-р Гилбърт Уеб казва, че те са чудесни, за да помогнат на бебетата да растат по време на бременността.

 

Смесени ядки

Всички бъдещи майки трябва да превърнат в навик носенето в себе си на една торбичка със смесени ядки. Те са пълни с протеини и може да помогнат за поставянето нивата на кръвната захар обратно на мястото им. Въпреки че те са с високо съдържание на мазнини, те също са пълни с витамин Е, цинк и калий.

 

Кисело мляко

Поддържането на здравословен баланс на бактериите в храносмилателния тракт може да помогне на бъдещите майки да намалят гаденето. Друг ефективен начин да направите това е да ядете по най-малко една чаша кисело мляко всеки ден.

 

Броколи

Броколи е друг зеленчук, който всяка бременна жена трябва да се опита да се яде най-малко 3 пъти в седмицата. Тези кръстоцветни зеленчуци са изключително гъвкави и може да се добавят в салата, пържени в тиган или задушени. Това е и един от най-добрите немлечни източници на калций, основен градивен елемент на костите на бебето.

 

Чушки

Чушките са изключително вкусни и когато са в сезон може да ги добавите за вкус и цвят към почти всяко ястие. В дългия списък на зеленчуци, които са страхотни за бременни жени, те са едни от най-полезните, когато става въпрос за желязо и витамин B.

 

Овесена каша

Овесената каша е друга храна, която е чудесна за бъдещи майки, които имат проблеми с храносмилането. Не само, че е пълна с витамин B и фибри, но тя може да бъде допълнена практически с всичко, или добавяна към други закуски, като кисело мляко и шейкове. Тя може да бъде приготвена за по-малко от 2 минути.

 

Хранене за двама е трудна задача за много бременни жени, но с акцент върху тези свежи и натурални съставки ще се гарантира, че вие и вашето бебе се храните с най-добрата храна, която този свят може да предложи. 

 

Свързани статии:

Селенът чисти рибата от живак, полезен е за бременни

6 задължителни храни в менюто за бременни

Доц. Веселка Дулева: храната на бременните определя до голяма степен здравето на бебето

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Змийско мляко срещу брадавици и за силно зрение

Змийско мляко срещу брадавици и за силно зрение

Следваща статия
Как да се храните, ако страдате от разстройство

Как да се храните, ако страдате от разстройство

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар