Блог

Урологът д-р Габриела Минова съветва как се прави „гимнастика“ за малки мъже

Урологът д-р Габриела Минова съветва как се прави „гимнастика“ за малки мъже

Д-р Габриела Минова завършва Медицинския факултет на Тракийски университет с отличен успех. От септември 2003 е специализант по урология към Клиника по Детска урология. През 2008-а става асистент, а от януари 2009-а е специалист. Има интереси в областта на малформативните уропатии, разстройства на уринирането, бъбречно- каменна болест в детска възраст. Представяме ви интервю с нея дадено пред ehograf.info

 

Д-р Минова, имате ли единомислие с педиатрите относно т.нар. „забелване“ при момченцата?

Нямаме единомислие по въпроса, защото някои от тях съветват майките да не пипат органа на детето, тъй като ще се оправи от само себе си, което води до процедурата забелване. Между 6-я месец и 1-1,5 г. въпросът със забелването трябва да е приключил, защото процедурата става по-сложна и се стига до възпаляване. Това нещо води и до по-голяма травма – забелване при възпалена пишка, когато трябва да се отвори, за да се евакуира гнойното съдържимо в кухината на препуциума (тънка, еластична кожа намираща се в крайната част на пениса и покриваща неговата главичка-бел.ред.). Един възпален препуциум образува склеротичен пръстен, който после трудно позволява забелване и съответно това се неглижира и избягва от детето, защото му създава травма.

 

Каква е ролята на майката?

Майката след 6-я месец започва сама леко да поддърпва. Целта не е тя да го забели, а да подготви препуциума. Правейки тази гимнастика, той се подготвя за такава манипулация. Съответно, отивайки при вашия педиатър, ако има достатъчно опит или ви прати на детски уролог, забелването е по-малко травматично за детето. Това е пътят.

 

След като приключи процедурата?

Започва едно изрядно миене на този орган. Става част от ежедневната хигиена на детето. Измива се само с вода, без шампоани и сапуни, с докосване. Децата трябва да свикнат, че допирът върху главичката на члена не е болка, а само допир. Винаги в един момент предпубертетната възраст момчетата неглижират миенето и тогава също може да дойде повторното залепване.

 

Какъв е пътят за консултация с детски уролог?

Касата вече има изискване децата на 6-я месец да преминават през детски нефролог и уролог. Прегледите са ехографски и малформациите се откриват на ранен етап.

 

Още:

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

Стаявани емоции разболяват мъжа

Как да излекуваме кариесите си с натурални средства

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
38 храни, които ще балансират хормоните ви и ще направят кожата ви перфектна

38 храни, които ще балансират хормоните ви и ще направят кожата ви перфектна

Следваща статия
Внимание! Продават опасни червила, пълни с тежки метали, във Варна

Внимание! Продават опасни червила, пълни с тежки метали, във Варна

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар