Блог

Тъмната страна на бутилираната вода

Тъмната страна на бутилираната вода

Бутилираната вода е удобна за ползване и може да се купи от всеки ъгъл. Добре е, че хората пият все повече вода – това означава, че пият по малко нездравословни газирани напитки. Проблемът обаче идва от пластмасата, от която са направени бутилките за минерална вода. Тя е проблем не само защото променя химическия състав на водата, но и защото има огромно негативно влияние върху околната среда.

 

В света ежегодно се консумират 50 милиона бутилки вода. Много са, нали? Иронично всички ние имаме много по-евтина вода – вкъщи от чешмата. За съжаление в днешно време тя е все по-замърсена с токсини като флуор и хлор. Добрата новина е, че на пазара се предлагат различни уреди и минерали (клиновит/зеолит, силициеви камъни и др.), с които можем да я пречистим. Но да се върнем на негативите, свързани с пластмасата от бутилките.

 

Всяка година за производство на пластмасови бутилки за вода се използват 17 милиона барела петрол. Това е достатъчно гориво за един милион коли за една година! В допълнение енергията за изпомпването, транспортирането и доставката на водата „изхарчва“ още 50 милиона барела петрол – и то за нещо, което всички имаме вкъщи на стократно по-ниска цена.

 

Следващият път като купувате вода от магазина си я представете ¼ пълна с петрол – толкова е необходимо за производството и доставката й.

 

Още: Още шокиращи факти за аспартама

 

Бутилките за вода се рециклират – но те не са биоразградими, а фоторазградими, т.е. за разграждането им е необходим светлина. Изследователи от университета Нихон в Чиба, Япония установили, че пластмасата се разгражда за около година в топла океанска вода. Звучи страхотно нали? Проблемът е, че при разграждането си пластмасовите бутилки отделят токсични вещества като бисфенол А и олигомер PS. Химикалите се абсорбират от морските животни и стигат до крайбрежните води, където влизат в директен контакт с хората.

 

А как влияе бутилираната вода на здравето? Дали е по-безопасна и по-чиста?

 

Не съвсем. Даже точно напротив – все повече изследвания показват, че водата в пластмасови бутилки е по-малко здравословна от чешмяната вода. Това се дължи на факта, че пластмасата отделя токсини, които са канцерогенни, и фталати, които влияят негативно на хормоналния баланс в организма. Тези вещества започват да се отделят едва седмица след напълването на бутилките и много по-бързо при излагането им на слънчева светлина (като например бутилката за вода в колата ви).

 

Още: 4 храни за прочистване на черния дроб

 

Качеството на водата от чешмата също е далеч от перфектното и зависи от региона, в който живеете. Същото обаче важи и за бутилираната вода – американци изследвали различни видове бутилирана вода и открили, че в 22% от случаите тя съдържа замърсители, които значително надвишавали нормите.

 

Следователно ако водата от чешмата във вашия град не е достатъчно добра можете да я пречиствате и съхранявате в стъклени бутилки. По този начин едновременно ще пиете по-здравословна вода и няма да изхвърляте токсични отпадъци.

 

Ако искате да проверите каква вода пиете вкъщи просто напишете в Google: качеството на водата в [вашия град].

 

Още: Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://amirsdesigns.com/
източник: wakeup-world.com
Предишна статия
След 35 г. се увеличава шансът за близнаци

След 35 г. се увеличава шансът за близнаци

Следваща статия
Ракът след инцидента с Чернобил два пъти повече у нас

Ракът след инцидента с Чернобил два пъти повече у нас

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар