Блог

Спрете пришките преди да се появят

Спрете пришките преди да се появят

 

Сигурни сме, че болката от пришки не ви е непозната. Все още няма единодушно мнение по темата как да спрем появата им. Д-р Грант Липман, клиничен доцент по спешна медицина в университета "Станфорд", и негови колеги установили, че най-евтиното решение може да бъде и най-добрият вариант - хирургична хартиена лента.

 

 

 

За да разбере дали хартиената лента наистина помага, за да се предотврати появата им, Липман решава да изучава бегачите на ултрамаратони. „Краката им първи пострадаха“, казва той. Появата на пришки е единственият най-опустошителен фактор, който оказва влияние върху ефективността на бегачите на ултрамаратони.

 

 


В „RacingThePlanet“, изтощителен ултрамаратон от 249.44 километра през четири пустини, екип от медицински помощници, следвал 128 бегачи, които носели собствена храна и екипировка. Медицинският екип използвал хартиена лента „Микропор“ – има така, която се предлага в аптеките – да предпази единия крак на бегача от появата на пришки. Другият крак служел като пример.

 

 


В края на състезанието, хартиена лента намалила появата на пришки с 40%. Само 30 от участвалите в екперимента имали мехури, докато 81 от не увитите с хирургична лента крака имали мехури. И когато увитите крака получавали пришки, те се образували много по-късно в състезанието.

 

 


Когато едно място върху кожата е многократно търкано, слоевете могат да се разделят и да се пълнят с течност, която се превръща в пришка. Начинът, по който може човек да се предпази е да се направи областта на стъпалото по-хлъзгава, което облекчава триенето, обяснява Липман. Някои методи изглежда работят, но те идват с недостатъци; и докато антиперспирантите правят нещата лесни за много хора, те също дразнят кожата, според последните проучвания.

 

 

 

Самозалепващите подложки и високотехнологичните гелове вероятно работят, но те са скъпи.

 

 


Хартиената хирургическа лента не само работи, но идва с много предимства. „Тяхното лепило не е твърде агресивно, така че няма да бъде откъснат върха на пришката,“ казва Липман. „Една ролка от този вид лента може да бъде ползвана с години.“

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Пригответе си сами лек за мазоли

 

 

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бързо отслабване с тези 8 диуретика

Бързо отслабване с тези 8 диуретика

Следваща статия
Предпазете се от Алцхаймер, алкализирайте тялото си и преборете възпаления с тази съставка

Предпазете се от Алцхаймер, алкализирайте тялото си и преборете възпаления с тази съставка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар