Блог

Спрете опасната анемия с коприва

Спрете опасната анемия с коприва

Знаете ли, че полезната коприва в суров вид, парлива и жарка, съдържа повече витамин С, отколкото лимоните и ябълките. Листата на жилещото растение от години са известни със своите лечебни свойства. В тях се съдържат органични киселини- мрачвена, пантотенова (витамин В5) и други, витамини (С и К), микроелементи, хлорофил и хистамин.

 

От коприва може да си приготвите супи или каши, които освен вкусни са и изключително полезни. Благодарение на високото съдържание на железни соли в нея, това растение е чудесно средство срещу анемия, както и за поддържане на нормалните нива на кръвната захар, което пък предпазва от развитието на диабет.

 

Железните соли в чудодейната коприва нормализират още и обмяната на мазнините и стимулират образуването на еритроцити (червените кръвни клетки). Парливата билка е изключително полезна за правилното функциониране на сърдечно-съдовата и дихателната система.

 

Наличието на витамин К в растението пък има кръвоспиращ ефект. Хлорофилът стимулира обмяната на веществата и възстановителните процеси при нараняване на тъканите и подобрява мускулния тонус на матката и червата.

 

Полезната коприва е чудесно средство и за измиване на косата. Може да се прави запарка като за чай, но да не е много гореща. Ежедневното й използване може да сгъсти и подобри косата и да спре косопада. За целта обаче се използват корени от коприва, които се приготвят като запарка и с нея се облива косата след измиване.

 

Свързани статии:

7 мощни супер храни за естествена борба с анемия

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Благотворната сила на растенията: Коприва

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Куркума и черен пипер - перфектната антиракова комбинация

Куркума и черен пипер - перфектната антиракова комбинация

Следваща статия
8 предупредителни знаци, че не пиете достатъчно вода

8 предупредителни знаци, че не пиете достатъчно вода

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар