Блог

Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му

Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му

Д-р Стивън Гуинет е невробиолог, специалист по проблеми с теглото. Представяме ви неговите полезни и практични съвети, които ще ви помогнат да промените навиците си на хранене, да разберете защо качвате килограми и как най-лесно да се отървете от тях.

 

Не всички калории са еднакви. Догмата, че „калорията си е калория“ е допринесла може би най-много за непрекъснато влошаващото се здраве на хората от западния свят. Калориите изобщо не са еднакви и откъде точно идват е от ключово значение. Калориите, които се съдържат във фруктозата, глюкозата, протеините и мазнините са доказано различни.

 

Причината за нееднаквия метаболитен отговор на организма към различните калории се крие в специфичната хормонална реакция на организма при приема им. Именно тя определя дали и колко мазнини ще се „залепят“ по тялото ви. Ето защо и диетите, в които се борят единствено калориите, не са ефикасни.

 

Каква е причината да трупаме мазнини? Едната от причините се крие в развиването на резистентност към хормона лептин – увеличаването на нивата му в организма сигнализира за ситост – т.е. ако не произвеждате достатъчно лептин ще хапвате повече от необходимото. Учените все още не са постигнали консенсус какво точно предизвиква тази резистентност – според някои това в прекомерният прием на рафинирана захар (по-точно фруктозата в нея). Според други причината се крие в прекалената консумация на рафинирани мазнини.

 

Друга основна причина да дебелеем, според учените, са фабричните храни. Вече в почти всички от тях има глюкозо-фруктозен сироп. Консумацията му кара нивата на инсулина да се вдигат рязко (в противен случай мозъкът ви ще получи твърде много глюкоза), за да „изчисти“ захарите от кръвта. Тези захари впоследствие се трупат в мастните депа на клетките като запас.

 

Свързана тема: Захарта – коварен убиец

 

Какво обаче трябва да се направи, за да възстановим фината си фигура? Ако имате повече „тлъстинки“, отколкото ви се иска, можете да направите три основни промени в диетата си, които със сигурност ще доведат до резултат. Те ще подобрят естествено метаболизма ви и тялото ви ще започне да гори мазнини вместо захари, което автоматично ще намали теглото ви и ще ви предпази от болестите на съвремието:

 

1. Избягвайте да ядете захар, рафинирана фруктоза, зърнени и фабрично обработени храни. Заменете хляба с повишен прием на зеленчуци и хапвайте протеини (най-добре те да са от органично хранени животни). Препоръчва се на всяко хранене да приемате 1 грам протеин на 1 килограм чиста телесна маса – т.е. ако имате 20 % телесни мазнини, чистата ви телесна маса е 80% от общото ви тегло. При всяко ядене също така трябва да консумирате „полезни“ мазнини: масло, зехтин и/или други студенопресовани олиа.

 

Свързана тема: Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

 

Специалистите препоръчват между 50 и 85% процента от калориите да са именно от мазнини. Това звучи твърде много, но ако хапвате основно зеленчуци, които са изключително нискокалорични, ще ви е необходим и друг източник на калории. Мазнините са именно такива – в една супена лъжица кокосово масло например се съдържат 130 здравословни калории. Парадоксалното е, че именно приемът на такъв вид мазнини спомага за изгарянето на натрупаните в тялото ви мазнини.

 

2. Планирайте храненето си. Това е може би най-могъщият начин да се справите с ненужното тегло. Има различни методи, но най-препоръчваният е да ограничите храненето в определен часови диапазон. Да речем можете да започнете да се храните всеки ден между 11 ч. сутринта и 7 ч. вечерта. Това означава да започнете да пропускате закуската и да превърнете обяда си в основно хранене. По този начин няма да ядете нищо в продължение на 16 часа всяко денонощие. Така, като давате почивка на организма си ежедневно, той ще може да започне да се пренастройва към „горене“ на мазнини вместо захари.

 

По-дългото време без прием на храна в допълнение ще повиши инсулиновата ви чувствителност , ще намали оксидантния стрес за тялото ви и ще стимулира клетките ви да заработят по-добре. Този метод ще ви помогне с допълнение да се справите с неконтролируемото желание за сладко и фабрично обработени храни.

 

Когато започват да прилагат този метод, организмът на повечето хора автоматично започва да гори мазнини след няколко седмици, при по-сериозните случаи обаче това става след няколко месеца. Така че не бива да се обезукоражавате – придържайте се към този стил на хранене докато не започнете да виждате резултати. Можете да се върнете към нормалните часове за ядене едва когато сте възвърнали идеалните пропорции на тялото си.

 

3. Спрете диетите и започнете да живеете здравословно. Ако искате да се отървете от килограмите трайно и да запазите здравето си е най-добре да започнете да приготвяте сами храната си – по възможност с органично отглеждани продукти. Запомнете, че трябва да намалите или преустановите приема на зърнени храни, да хапвате малко протеини и повечко полезни мазнини на всяко ядене. Естествено добре е да ходите пеша всеки ден и ако имате възможност да започнете да тренирате.

 

Свързана тема: 5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://top-interior-designs.com/
Предишна статия
9 грешки, които забавят метаболизма и ни пречат да отслабнем бързо

9 грешки, които забавят метаболизма и ни пречат да отслабнем бързо

Следваща статия
Българските кръводарители се увеличават, но все още са крайно недостатъчни

Българските кръводарители се увеличават, но все още са крайно недостатъчни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар