Блог

Проучване: Хората остаряват с различни темпове

Проучване: Хората остаряват с различни темпове

Хората остаряват с различни темпове, понякога с драстични разлики, пише "Гардиън".

 

Проучването е отнело 12 години. Група от около 1000 души са изследвани подробно на 26 години, след това отново на 32 и на 38 години. Учените от Университета "Дюк" в Северна Каролина и Нова Зеландия, които провеждат изследването, поставят в основата му 18 биологични показатели, за които да следят при всеки от участващите. Сред тях са например кръвното налягане, функцията на органите, метаболизма, ритъма на сърцето, нивата на холестерол и т.н.

 

Резултатите били изненадващи - за някои 12-те години сякаш изобщо не са се отразили, но за други положението рязко се е влошило. Сред участниците в експеримента, които са вече на 38 години, има такива на реална възраст около 28 и други - на над 60 години. Мнозинството от 38-годишните в групата показали здраве на 40 и 45-годишни, или средно темпо на стареене с 1.2 години за всяка календарна година.

 

"Най-екстремният" случай пък е на човек с биологичните показатели на 61-годишен, или по три години за всеки един рожден ден в последното десетилетие. Външният вид на по-състарените също подсказвал за по-напреднала възраст, като това на колко години изглеждат хората, се установило с анкета сред хиляди студенти в Северна Каролина.

 

Успоредно с физическите показатели били изследвани и уменията за баланс и координация, за аналитична и логическа мисъл. Състарените се представили по-зле и на тези тестове, като резултатите им били по-близки до тези на биологичната им възраст, а не на календарната. Също така изпитвали затруднения с ежедневни дейности като изкачването на стълби в сравнение с "по-младите" си връстници.

 

Според проф. Даниел Белски от "Дюк" откритието е от съществено значение за по-ранното и навременно прогнозиране на възможните заболявания у хората. Като се установи с какви темпове стареят, ще се разбере и кога действително влизат в рисковите групи, защото в момента те са фиксирани, обаче не са общовалидни, казва той. Това се доказва от тенденцията, че все повече млади хора в световен мащаб страдат от болести, които до неотдавна са били характерни само за по-възрастните. От друга страна, изследванията върху рисковите заболявания на старостта може да се окаже, че досега не са били обективни, допълва Белски.

 

Крайната цел е да се набележат тези биомаркери, които най-добре показват темповете на стареене, а оттам и да започне да се работи върху терапия, която забавя процеса на дегенерация като цяло, вместо по отделно да се таргетират всички болести, които идват със старостта.

 

Следващата стъпка в проучването ще е да се установи на какво се дължат значителните разлики в здравето и състоянието на хората. Екипите от САЩ и Нова Зеландия ще трябва да навлязат в личните животи на обектите на изследване и да проверят генетичните им обременености, медицинската история, начина на живот, наличието на сътресения в съдбите им.

 

Свързани статии:

Корен от астрагал: спира остаряването, лекува диабет тип 2 и поправя ДНК

Диета с високо съдържание на здравословни мазнини предпазва мозъка от стареене

Остарявайте бавно като наблегнете на храни с бета каротин

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как добавянето на яйца към вашите салати може да помогне за предотвратяване на рак

Как добавянето на яйца към вашите салати може да помогне за предотвратяване на рак

Следваща статия
Шест билки за облекчение на тревожност и стрес

Шест билки за облекчение на тревожност и стрес

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар