Блог

По-ниски цени за 842 лекарства

По-ниски цени за 842 лекарства

Цените на 842 лекарства са били намалени за последните девет месеца на миналата година, съобщи Standartnews.com. Данните са от годишния доклад на Националния съвет по цени и реимбурсиране към Министерския съвет. Здравният министър има намерение да закрие институцията.


 

За сравнение, през цялата 2012 г., когато комисията по цени бе структурирана в здравното министерство, тя бе понижила цените на 584 лекарства. Намалението на 842 медикамента е станало след проверка от страна на експертите на цените на 3883 процедури в 17 други държави. Според анализите на националния съвет от понижаването на цените за цяла година Здравната каса може да спести над 7 млн. лв. При 460 от намалените лекарства през миналата година цената е смъкната с над 20%. Най-ниски се оказват цените на медикаментите с рецепта в Словакия, Гърция, Румъния и Испания, сочи още справката. След сравнение на цените в тези страни у нас са смъкнати стойностите на над 300 продукта.
 

82 са били новите лекарства, които са кандидатствали за реимбурсиране през миналата година. Националният съвет е одобрил 50. За изключване от позитивния списък пък са подали документи 304 лекарства. 140 от тях вече не се продават в страната ни. Най-честите причини за това са прекалено ниските цени у нас, се посочва в доклада.

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: healthimpactnews.com
Предишна статия
10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

Следваща статия
Доц. Романски за естетичната хирургия

Доц. Романски за естетичната хирургия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар