Блог

Обичате захар? Може да я заместите с тези здравословни алтернативи

Обичате захар? Може да я заместите с тези здравословни алтернативи

 

Захарта не е просто причина за качването на килограми, но и на "години" поради факта, че влияе негативно на свежестта на кожата, както и на здравето и зъбите. 

 

 

 

Добрата новина е, че има начин да заместим захарта и то здравословно! Когато намалите или се откажете изцяло от консумацията на рафинирана захар, ще намалите драстично калориите, които приемате. Няма да се чувствате толкова гладни и ще започнете да сваляте излишните килограми. Наред с това имунитетът ви ще укрепне, а вие ще изглеждате неузнаваемо по-млади. На всичкото отгоре, доказан факт е, че отказът от рафинирана захар ще добави към живота ви 15 години отгоре.

 

 

 

#Стевия

 

 


Стевията е сладка билка и възможно най-добрият заместител на рафинираната захар. Тя е уникална с нулевата си калорийност. Известна е като „медена билка”, заради сладкия си вкус. Расте в Южна Америка, където се използва от местните жители в продължение на векове. Може да бъде закупена под формата на гранули, прах или течност. Тя е значително по-сладка от захарта, затова се слага от нея в по-малки количества. Доказано сладкото растение неутрализира и намалява стойностите на лошия холестерол. В народната медицина на страни в Латинска Америка стотици години билката е използвана за лечение на захарна болест, тъй като нормализира стойностите на кръвната захар.

 

 

 

#Малц

 

 


Въпреки че малцовата захар е в пъти по-малко сладка от бялата захар, тя е един от нейните най-здравословни заместител. Малцът е типичен заместител на захарта и много често тези два продукта взаимно се заменят, дори и при производството на бира.

 

 

 

#Мед

 

 

 

Когато говорим за истински органичен и суров мед, говорим за най-мощният естествен антибиотик. За разлика от захарта, в меда се съдържат много витамини и минерали, полезни за човешкия организъм. Пчелите са добавили специален ензим на нектара, който разделя захарозата на глюкоза и фруктоза – два прости захари за телата ни, които могат да се абсорбират директно. Следователно, медът има по-здравословен гликемичен индекс. Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след хранене.

 

 

 

#Кленов сироп

 

 


Това е натурален продукт, получен от захарен клен. Това е вискозна течност с характерен сладък вкус, която съдържа повече минерали и по-малко калории от меда. Доставя на организма истинско богатство от микроелементи и витамини. Съдържа висок процент антиоксиданти, благодарение на които подобрява работата на сърдечно-съдовата система, регулира обмяната на веществата, стабилизира имунната защита на организма, противодейства на злокачествените изменения в клетките и предпазва от рак.

 

 

 

#Канела

 

 

 

Проучванията сочат, че само ½ ч.л. канела на ден понижава значително нивото на лошия холестерол. Освен това канелата се явява и регулатор на кръвната захар, което я прави особено полезна за хора с диабет тип 2. Канелата също така притежава мощни антиоксидантни свойства, благодарение на които оказва лечебно въздействие върху сърдечно-съдовите заболявания, имунитета и инфекциите. В проучване, публикувано от изследователи на американското министерство на земеделието в Мериленд, консумацията на канела намалява риска от рак и спира разпространението на раковите клетки при левкемия и лимфом.

 

 

 

#Кокосова захар

 

 

 


Кокосовата захар е направена от сока на кокосовите цветя. Тя може да е под формата ма мека паста, сухи блокчета или под гранулирана форма. За нея може да се отбележи, че тя има нисък гликемичен индекс и е много подходяща за хора с диабет.

 

 

 

#Сироп от агаве

 

 


Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Той се произвежда от сърцевината на растението след филтриране на сока от фруктоза и глюкоза. Вкусът му се доближава много до този на меда, но има свой специфичен оттенък. Сиропът от агаве също така е бил отбелязван като здравословен естествен подсладител, който не влияе на нивата на кръвната захар. Притежава още цял куп лечебни качества - регулира нивото на инсулина в кръвта, предпазва от остеопороза и рак на дебелото черво.

 

 

 

#Фурми

 

 

 

Захарта, получена от фурмите, преминава през минимална термична обработка. Именно поради това се счита за по-здравословна и естествена от захарта, получена от захарно цвекло и захарната тръстика. Фурмите също така често се използват като заместител в редица рецепти за здравословни сладкиши, които не включват захар и не изискват разтапяне на захарта.

 

 

 

#Фруктова захар

 

 

 

Фруктовата захар се нарича още плодова захар – това е естествената захар, съдържаща се в плодовете. Фруктовата захар е много по-сладка от захарта, така че вместо да се използват 2 супени лъжици бяла захар, добре е те да се заменят с половин чаена лъжичка фруктова. За разлика от всички останали подсладители, фруктозата няма да ви навреди, стига да се консумира в умерени количества. Излишъкът на фруктоза претоварва черния дроб и се превръща в триглицериди вместо в гликоген. За разлика от захарта, фруктовата захар не причинява бързо повишаване и последващо значително редуциране на нивата на кръвната захар, което означава, че има нисък гликемичен индекс.

 

 

 

#Оризов сироп

 

 


Оризовият сироп е естествен подсладител, който се прави от сварен ориз, подложен на ферментация при която нишестето в ориза се превръща в захари.

 

 

Свързани статии:

 

 

Захарта – коварен убиец

 

 

С канела сваляте кръвната захар и кръвното

 

 

Какви са симптомите на ниска кръвна захар

 

 

Източник: ladyzone.bg 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Тялото ни след като спрем да пушим

Следваща статия
Четири храни за пречистване препоръчани от личния лекар

Четири храни за пречистване препоръчани от личния лекар

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар