Блог

Най-новите „оръжия“ срещу рака на гърдата

Най-новите „оръжия“ срещу рака на гърдата

За повечето жени ракът на млечната жлеза е най-страшната диагноза, която може да ги сполети. Всяка година броят на засегнатите от болестта се увеличава. Оказва се обаче, че и в тази сфера има добри новини. Въпреки че броят на заболелите се покачва, нивата на смъртност спадат, а успешно излекуваните се увеличават. Защото открит навреме, ракът е лечим!

 

3-измерна мамография с томосинтез; 4-измерен ултразвук; ЯМР-направлявана биопсия... Най-съвременните технологии, разработени през последните години, позволяват ракът на гърдата да се диагностицира и лекува в най-ранен стадий и осигуряват по-добър комфорт за пациентите. За последните достижения в тази област на медицината разказва проф. д-р Гюл Есен Ичтен, специалист по радиология от болница „Аджъбадем Маслак“ в Турция:

 

Триизмерна мамография с томосинтез

 

Това е една от най-съвременните технологии за диагностициране на рака. По същество представлява дигитална 3-измерна мамография. По време на процедурата източникът на лъчението се движи от дясно на ляво и заснема серия от изображения на гърдата под различен ъгъл, на слоеве с разстояние 1 милиметър. След това от тези изображения се синтезира триизмерен образ на гърдата. Така, за разлика от стандартната мамография, с която при плътна тъкан има опасност от неправилна диагноза, тук този риск значително се ограничава. В някои от случаите това може да спести ненужни процедури и биопсии. Подобрява се и комфортът за пациента – най-неприятната част при мамографията е притискането на гърдите към устройството, с неудобството и болката, които това причинява. При томосинтетичната процедура гърдите не се притискат толкова и манипулацията е по-безболезнена.

 

4-измерен ултразвук

 

Наричат го още автоматичен, волуметричен или 4-измерен ултразвук. При този метод също се заснемат серия от изображения на гърдата, но процедурата се извършва от техническо лице и отнема 15-20 минути. После получените изображения се генерират на специален екран и се преценяват от лекар. Те могат да пресъздадат всяко напречно сечение и позволяват точно измерване. Така лекарят може да види в детайли съмнителните участъци. При този метод операторската грешка е сведена до минимум.

 

ЯМР-направлявана биопсия

 

Преглед с Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се прави при жени, които вече са диагностицирани с рак на гърдата, за да се потърсят и други огнища на болестта преди операция, както и за диагностициране на жени с висока степен на риск да развият заболяването. Това е така, защото в много случаи съмнителните участъци не се виждат с други методи, освен с ЯМР. В малък брой медицински центрове по света вече е възможно да се направи и ЯМР-направлявана биопсия, за да се вземат проби от съмнителните находки, които са видими само с това устройство. По време на процедурата с помощта на компютър се определят триизмерните координати на подозрителната зона и се прави биопсия с помощта на игла.

 

Вакуум-асистирана биопсия

 

Използва се за изследване на микрокалцификати (натрупан калций в тъканта), които са видими при мамография и могат да бъдат най-ранният признак за рак на гърдата. Вакуум-асистираната биопсия е предпочитан метод и за вземане на проби от всички съмнителни участъци, видими с мамография или ЯМР. Извършва се на специална стереотактична маса с отвор в средата, където се поставя гърдата. Там се снемат изображения на подозрителните зони, подобни на мамографията от различни ъгли. С тяхна помощ се набелязват триизмерни координати на съмнителните участъци. Самата биопсия се прави под масата от радиолог, който използва вакуум-устройство и стерилна игла за еднократна употреба. Иглата се позиционира според координатите, изчислени от компютър. По време на една процедура само в рамките на 30 секунди могат да се вземат множество проби, без пациентът да вижда манипулациите или да изпитва болка. Така точността на диагнозата е гарантирана на 97-99%. Освен това е възможно да се премахнат напълно всички съмнителни участъци с малки размери. Този метод понякога се явява алтернатива на хирургичната операция при малки доброкачествени образувания.

 

Лъчетерапия в една доза по време на операция

 

Пациентите с рак на гърдата се подлагат на лъчетерапия в специално защитени помещения, разположени в отделенията за радиационна онкология, с помощта на специални устройства, наречени „линейни ускорители“. Обикновено лъчетерапията продължава 5-7 седмици, в зависимост от състоянието на пациента.

 

LIAC е единственият апарат за лъчетерапия, който може да се използва направо в операционната зала, разказва проф. д-р Нуран Беше, специалист по радиационна онкология в болница „Аджъбадем Маслак“. С него радиотерапията може да приключи с една доза по време на самата операция.

 

След като туморът се премахне хирургически, специалният апликатор на устройството се поставя в засегнатия участък и към него се насочва висока доза радиация, като здравата тъкан остава напълно защитена. Този метод дава сериозно преимущество на пациента, защото съкращава значително лечението.

 

Все пак прилагането на еднократна доза лъчетерапия не е подходяща за всеки пациент, отбелязва проф. д-р Нуран Беше. Решението за всеки конкретен случай се взема от екип от радиационен онколог, хирург, радиолог и патолог.

 

Свързани статии:

Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

Проф. Циелински: Ракът се превръща в хронична болест

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Три супер имуностимулиращи билки

Три супер имуностимулиращи билки

Следваща статия
Помогнете си с билки за оросяване на мозъка

Помогнете си с билки за оросяване на мозъка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар