Блог

Кестените – източник на здраве през зимата

Кестените – източник на здраве през зимата

Освен с чаша горещ чай или супа, през зимата можем лесно да се сгреем и с ароматни и вкусни печени кестени, които освен неповторимите си хранителни качества, имат редица ползи за здравето ни.

 

Като едно от големите им предимства винаги се изтъква ниското съдържание на мазнини, а в същото време – голямата им хранителна стойност. Препоръчват се при различни здравословни диети, заради голямото количество фибри.

 

Ако искате бързо да се заредите с витамин С, кестените са чудесна идея – най-добрият начин да засилите имунната система през студения сезон, или да преборите лесно настинка. Добър източник са и на с фосфор, калий и желязо.

 

Използват се успешно в грижата за зъбите и лечение на парадонтоза.

 

При проблеми с дихателните пътища, и най-вече при досадната магарешка кашлица, кестените също могат да помогнат.

 

Ако търсите стойностен източник на рибофлавин, който играе важна роля при метаболизма и имунната защита на организма, както и на тиамин - необходимо вещество за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и работата на сърцето и нервната система, консумацията на кестени отново ще помогне.

 

Освен плодовете, листата на кестените също се използват. Те са много ефективни като средство при висока температура и треска.

 

След като разбрахте колко полезни са, трябва да знаете и как се приготвят. Кестените не се консумират сурови заради тръпчивия вкус, който имат. Както споменахме в началото, най-вкусният начин да си хапнете от тях през зимата, е като си изпечете. Съществуват и множество рецепти със задушаване и варене.

 

Заради високото съдържание на нишесте в тях, те са изключително важна култура в Япония, Китай и Южна Европа. Заради полезните си свойства и фибри, много хора обичат да приготвят хляб от тях. Използват се и за различни кремове, пълнежи и глазури за торти, а също и за солени ястия – ризото, яхния, телешко, пилешко и каквото се сетите.

 

Свързани статии:

Петър Дънов съветва как да се излекуваме от 11 различни заболявания

Премахване на болките от шипове

Аларма за простатата

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Д-р Цветанка Янакиева: Как темпераментът влияе върху подбора на диети?

Д-р Цветанка Янакиева: Как темпераментът влияе върху подбора на диети?

Следваща статия
Атака на настинките

Атака на настинките

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар