Блог

Как се вади трета сливица

Как се вади трета сливица

Като се каже “трета сливица”, майка ми разказва: “Още си спомням, макар че ми я извадиха преди 60 години - беше клане, вързаха ми ръцете, държаха ме да не мърдам, набутаха ми инструменти в устата, страшно болеше, така ритнах доктора, че ми изхвърча обувката...”.

 

Навремето сливици се вадели само с местна упойка, а потърпевшите деца - днес вече майки, татковци, дядовци и баби, пазят болезнени спомени. От двайсетина години практиката е друга, далеч по-щадяща - процедурата се прави с пълна анестезия Благодарение на това хирурзите успяват да изчистят добре натрупаната лимфна тъкан в задната част на носа, известна още като аденоидна вегетация или небна тонзила. По принцип всички я имаме, но при някои деца тя се разраства и започва да пречи на нормалното дишане, може да предизвика промяна в растежа на лицевите кости и чести отити. Обикновено белята става между 3-ата и 7-ата година.

 

“Не се вади нищо, което Бог ти е дал”, проповядват със самочувствие много майки в градинките. Не бива да се вярва на тези самоуки мъдреци. Първото, което трябва да направите, ако детето боледува често от гърло, уши или запушен нос и особено при повтарящи се ангини, е да се посъветвате със специалист по ушни, носни и гърлени болести (оториноларингология).

 

Докторът обикновено потвърждава съмненията на родителите и съветва третата сливица да бъде извадена, ако са налице следните условия: малкият човек спи с отворена уста и отметната назад глава, хърка, често се буди, защото трудно диша, слухът му е намален, а носът вечно запушен. Възможно е специалистът да прати детето на рентген, за да потвърди диагнозата. Накрая, ако чуете, че сте за операция, не изпадайте в паника и не се съпротивлявайте - в този случай “онова, дето Бог го е дал” може да доведе до много по-сериозни проблеми като увреждане на сърцето или трайно намаляване на слуха. Просто човек трябва да послуша лекаря, на когото има доверие.

 

Когато назначат дата за операцията, от болницата ще дадат лист със задължителни изследвания, за които може да се вземе направление от джипито. Иначе излизат около 60 лева. Става дума за лабораторни тестове на кръв и урина, изисква се задължително и определяне на кръвната група.

 

Във времето преди манипулацията трябва много да се внимава детето да не е в контакт с болни. В момента например има епидемична вълна от скарлатина и ако имате съмнения, просто поискайте към другите изследвания и един бърз тест за тази неприятна шарка. Той не е скъп, нито болезнен - взема се само гърлен секрет.

 

Към изследванията трябва да се прибави и удостоверение от личния лекар, че детето е здраво. Имайте предвид обаче, че бележката е валидна само 3 дни. Поискайте също направление №7 за клинична пътека №120 - така няма да платите нито лев за цялата процедура.

 

В деня преди операцията майката заедно с малкия пациент се приемат в болницата. Най-важното в този ден е детето да бъде прегледано от анестезиолог. От 22 ч същата вечер нататък детето не бива да се храни и да пие нищо, за да понесе добре упойката.

 

На сутринта ще ви съобщят кога детето ще влезе в операционната. Неприятно е, ако преди вас има спешни случаи или по-малки дечица, защото пациентът се изнервя от чакането, но и това минава. Сестрите ще му дадат нещо успокояващо, обикновено е съвсем малко течност, но е възможно да горчи. Трябва да предупредите детето, че е много важно да я преглътне, иначе ще се уплаши, когато го вкарат в операционната и започнат да го опасват с тръбичките към апаратурата. И без това всички се страхуват и плачат, докато им слагат абоката за директно вливане на лекарства във вената.

 

Родителите придружават пациента до операционната, след което изчакват отвън. Операцията продължава около 40 минути, но и това е относително - зависи точно какво ще предприеме хирургът.

 

Понякога, ако преценят, заедно с премахването на сливицата лекарите помагат и на ушите. Често срещано е в резултат от продължителен възпалителен процес ушите да са запушени. Така че от тях се изтегля насъбралата се течност и в каналчетата се поставят т.нар. макарички - съвсем малки кръгли тръбички, които държат каналчетата изправени и постепенно сами излизат навън. Ако вашият случай е такъв, ще трябва да внимавате ушичките да не се мокрят известно време.

 

След излизането от упойка всяко дете е различно. Някои плачат, други буйстват, трети стават свръхактивни, но всички видове реакции преминават бързо и малчуганите заспиват. И те, както и възрастните, имат нужда да поспят, след като са прекарали половин или един час под анестезия.

 

Още по време на този следоперационен сън ще откриете, че наследникът ви спи по-спокойно, без обичайните негативни симптоми. Не се плашете, ако забележите, че от устата или нослето му излизат секрети и малко кръв, съвсем нормално е и бързо преминава.

 

Лекарите ще обяснят кога може да се даде вода и храна на детето, но ограничението важи около 2 часа след операцията.

 

Хубаво е да пие повече течности, за да се излъчи упойката от организма и да не настъпи обезводняване. Най-вероятно малкият пациент ще започне да се оплаква от болка при преглъщане и ще ви предложат обезболяващо. При избора трябва да се има предвид, че обезболяващите, съдържащи ибупрофен, дразнят силно стомаха и може да провокират повръщане. Обичайно до вечерта всичко отминава и родителите започват да се чудят как да озаптят скучаещото в болничната стая дете. Най-много да му дадат още веднъж обезболяващо, ако има оплаквания, и с това приключва “страшният ден”.

 

Следващите няколко дни на детето трябва да се дава мека храна - например филийка, но без коричките, пасирана супа, пюрета. Някои ядат и кюфтета вечерта след изваждането на сливицата и са добре.

 

Преди много години са препоръчвали да се дава сладолед, за да зарасне по-бързо гърлото. Днес лекарите казват, че е хубаво да се избягват много студени и много топли храни, защото дразнят разраненото място.

 

Клиничната пътека предвижда 3 дни болничен престой, след това ще назначат контролен преглед. Той може да е след седмица или след месец в зависимост от състоянието на гърлото. При изписване от болницата трябва да получите 2 екземпляра от епикризата на детето. Единият трябва да се занесе на личния му лекар.

 

Изваждането на третата сливица не е никак приятно преживяване за семейството, родителите се притесняват, тичат да събират документи и изследвания, но си струва. Скоро ще забележите, че детето спи по-спокойно и се храни по-добре. Носи се градска легенда, че след такава интервенция на децата им се отварял страшен апетит и започвали да пълнеят. Не е вярно, ако се придържате към полезните храни и забраните всички вредни неща за хрускане в лъскави опаковки. Ако заедно с това ограничавате сладкото и пицата, няма да се борите с наднормено тегло.

 

Свързани статии:

Използвайте морска сол за здраве и красота

Не подценявайте отита, може да увреди слуха

Ученички с бронхит и пневмония заради строги диети

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Доц. Одисеева: Анестезиологът е защитникът на пациента

Доц. Одисеева: Анестезиологът е защитникът на пациента

Следваща статия
Да "настроиш" месечното неразположение според отпуската? Може, но само инцидентно!

Да "настроиш" месечното неразположение според отпуската? Може, но само инцидентно!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар