Блог

Кактусът - противоречив като бодлите си

Кактусът- противоречив като бодлите си

Кактусът е бодлив. Всеки го е виждал, но вероятно повечето не знаят много за историята му и за ползите от него. Наименованието му произлиза от гръцката дума kaktos и означава „тръни“. Бодливото растение е известено и с няколко други имена, като например „възглавницата на свекървата“. Любопитна и шеговита метафора, нали?

 

Всъщност кактусът символизира издръжливост, тъй като е растение, което наистина преодолява изпитанията на времето и природните стихии.

 

Много са разновидностите на това красиво и бодливо растение. Някои са ядливи, други имата превъзходони лечебни свойства, а има и опасни. Опасните кактуси от рода Лафофора например са забранени за отглеждане, защото съдържат халюциногени. Затова само жреците на ацтеките имали право да събират поиотля.

 

От насекомите, които се развъждат в кактусите в Мексико се добивала яркочервена боя кармин. До 1785 година това била държавна тайна и този вид боя не се произвеждала никъде другаде. Захаросани парченца от бонбонен кактус са любимо лакомство на мексиканците. От плодовете на някои видове се приготвя сладко. Кактусите широко се използват в южноамериканската кухня. През 19 век чрез кръстосване бил получен вид без бодли с вкус, близък до този на портокала.

 

Един изключително интересен вид кактус се използва за пречистване вода.

 

Нопал кактусът дълго време бил използван в Латинска Америка за тази цел, преди да навлезат модерните технологии. Местните жители сварявали растението във вода, след което добавяли отварата към замърсената вода. Мръсотията бързо се утаявала и водата отгоре вече ставала за пиене.

 

Изследване в наши дни установило, че малко парче Нопал кактус е в състояние да пречисти 50-80 галона вода, замърсена с вредния химически елемент арсеник. Справя се по-добре, три пъти по-бързо, от алуминиевия сулфат, който обикновено се използва за филтриране на водата.

 

Нопал кактусът освен това притежава както добър вкус и полезни хранителни вещества – пектин, бета каротин, витамин С, витамини от групата В, фибри, аминокиселини, минерали (магнезий, калций, желязо).

 

От хиляди години този вид кактус се използва в народна медицина на латиноамериканците. Търсенето на Нопал като активна съставка на фитопродукти е причина за засаждането на цели нопалови плантации на територията на Мексико, чрез което голяма част от местното население изкарва прехраната си.

 

Лечебните свойства на Нопал кактуса се дължат на високото му съдържание на фибри и на тяхната гелообразна структура, благодарение на която растението забавя усвояването на въглехидратите и по този начин предотвратява натрупването им във вид на мазнини. Приемането на екзотичното растение във вид на хранителни добавки има благотворен ефект при борбата с проблема затлъстяване и съпътстващите го оплаквания – висок холестерол, висока кръвна захар, запек.

 

Интересно е, че филтриращото свойство на Нопал се запазва и в организма на човека. Там се свързва с вредните вещества, попаднали в кръвоносната система. Така Нопал пречи на натрупването и отлагането им по стените на кръвоносните съдове. Затова успешно регулира кръвната захар и нивото на холестерола в кръвта.

 

Фибрите му пък, щом попаднат в стомаха и червата, абсорбират вода и увеличават обема си, в резултат на което създават чуство за ситост и подтискат апетита.

 

У нас Нопал кактус е активна съставка на фитопродукта NOPASLIM, разпространен в аптеките.

 

Освен с хранителните и лечебните си свойства кактусите широко се използват и за декоративни цели, тъй като особено някои видове са много красиви.

 

Според древното китайско изкуство Фън Шуй обаче не е хубаво да държите в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще пазят вас и дома ви от зло.
В последно време обаче се смята, че кактусите обират негативната енергия, излъчвана от компютрите, затова и често са подарък за офиси. Твърди се, че колкото по-тънки бодли има растението, толкова повече бодливо напрежение може да създаде във въздуха. Някои смятат, че кактусите могат да причинят и депресия. Препоръчват ги за остъклени балкони и коридори, защото предпазват дома от външна негативна енергия.

 

Свързани статии:

Домашна аптека – универсалното Алое вера

Направете тези 8 промени в дома си, за да спрете трупането на излишни килограми

Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома

 

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо трябва да имате английска сол у дома?

Защо трябва да имате английска сол у дома?

Следваща статия
8 страхотни причини, за да добавите пшенична трева към вашата диета

8 страхотни причини, за да добавите пшенична трева към вашата диета

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар