Блог

Изберете органичното мляко и месо за по-добро здраве

Изберете органичното мляко и месо за по-добро здраве

 

Защо ви казваме да изберете био мляко и месо? Те съдържат 50 процента повече омега-3 мастни киселини... 

 

 

Ново международно изследване има добра новина за хората, които дават допълнително пари, за да купуват органично чисто мляко и месо – тези продукти са по-полезни от конвенционалните продукти поради редица причини.

 


„Хората избират биологичното мляко и месо заради три основни причини: подобрено хуманно отношение към животните, положителното въздействие на биологичното земеделие върху околната среда, и очакваните ползи за здравето. Но много малко се знае за въздействието върху хранителните качества, оттук и необходимостта от това проучване“, заявява лидерът на екипа Карло Лейферт, професор в Университета в Нюкасъл в Обединеното кралство.

 


„Някои от тези различия произтичат от биологичното животновъдство и са породени от различията в интензивността на производството, отгледани на открито, хранени с трева животни, чието мляко и месо е постоянно с по-високо съдържание на мастни киселини като омега-3, и по-ниско на мастни киселини, които стимулират сърдечно-съдови заболявания и други хронични болести“, обяснява Лейферт.

 


Изследователите разглеждали изследвания от цял свят. Анализът включвал 196 проучвания върху мляко и 67 върху месо. Учените открили, че биологичните продукти осигуряват високи нива на полезни мастни киселини, някои основни минерали и антиоксиданти.

 


Така например, в сравнение с конвенционалните продукти, биологично мляко и месо предлагат около 50 процента повече омега-3 мастни киселини, показва проучването. Био млякото също осигурява 40 процента по-конюгирана линолова киселина. То също така е с по-висока концентрация на желязо, витамин Е и някои каротеноиди, разкрива изследването. Въпреки това, конвенционалното мляко има 74 % повече от основния минерал йод и малко повече селен, допълват още авторите.

 


Биологичното месо има малко по-ниски нива на двете наситени мазнини, които са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от прегледа показват, че преминаването към биологично мляко и месо ще помогне за увеличаване приема на хранително-важните мастни киселини за хората. „Омега-3 мастните киселини са свързани с намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, подобряване на неврологичното развитие и функция, както и по-добро действие на имунната система“, казва Крис Сийл, професор по храните и храненето на човека в Университета в Нюкасъл. Да си ги набавяме не е никак лесно, добавя още професорът. Изследването показва, че преминаването към органични продукти донякъде ще подобри приема на тези важни хранителни вещества. Изследването е публикувано на 15 февруари в британското списание „Хранене“.

 


В предишно изследване, изследователският екип е установил, че органичните култури и храни имат до 60 % повече ключови антиоксиданти и по-ниски нива на токсичния метал кадмий в сравнение с конвенционалните култури. Лейферт споделя, че без съмнение има съществени разлики между биологичната и конвенционалната храна. Взети заедно, тези проучвания „показват, че преминаването към органични плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти ще осигури значително по-големи количества хранителни антиоксиданти и омега-3 мастни киселини,“ добавя той.

 


Лейферт е убеден, че са необходими повече изследвания, за да бъдат оценени по-добре разликите в месото от различните селскостопански животни и за изключително важните хранителни съединения (витамини, минерали, токсични метали и остатъци от пестициди). Точно сега има твърде малко данни, за да се правят сравнения. „Въпреки това, фактът, че в момента има няколко проучвания, които свързват консумацията на органични храни с положителното им въздействие върху здравето показва защо е важно за по-нататъшно проучване да се види влиянието им върху начина, по който произвеждаме храната върху човешкото здраве“, заключва Лейферт.

 


Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, и британската благотворителна организация „Шийпдроув тръст“, която поддържа биологичното земеделие, е платила за анализа.

 

Свързани статии:

 

 

8 храни, които не е нужно да купувате органични

 

Отървете се от миризмата на тялото по естествен начин чрез преодоляване на източника

 

10 причини, поради които трябва да се консумират повече краставици

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Предпазете децата си от кариеси с това средство

Предпазете децата си от кариеси с това средство

Следваща статия
Естрогенът - причина за по-студени крайници при жените

Естрогенът - причина за по-студени крайници при жените

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар