Блог

Еврокомисията ще следи под лупа здравеопазването ни

Еврокомисията ще следи под лупа здравеопазването ни

Европейската комисия (ЕК) ще следи под лупа здравеопазването ни. Тя ще наблюдава как се финансират болниците ни, каква е организацията и достъпът до здравни услуги на българите пишат в. Труд. Това заявява Натали Чейз, началник-отдел в Генералната дирекция "Здравеопазване и политика на потребителите" в ЕК, в писмо до Националната пациентска организация и федерацията "Български пациентски форум".

 

Други статии:

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма

Вълшебният прополис

 

До изявленията на ЕК се стигна, след като в началото на февруари т.г. двете пациентски организации алармираха еврокомисаря Кристалина Георгиева и всички български евродепутати как с водената политика от здравния министър д-р Таня Андреева и приетите от правителството на 15 януари краткосрочни мерки за здравеопазването се погазват евродирективите за подобряване достъпа на болните до лечение. "Вместо да вървим напред, ние се връщаме назад, преди 10 ноември 1989 г. Хората умират, без да им се осигури лечение, и то в ХХI век!", каза тогава д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

 

Получавайки писмото на двете организации, Кристалина Георгиева го изпраща на здравната дирекция в ЕК и вчера отговорът бе оповестен. Комисията отбелязва, че "през последните години достъпът до качествено здравеопазване, включително до лекарства, по-специално за групите в неравностойно положение и в отдалечени райони, както и организацията и финансирането на болничния сектор бяха в епицентъра на загрижеността на ЕС във връзка с България". Тази загриженост е била отразена в редица препоръки и ЕК изброява докладите си по темата. Според Еврокомисията е проблем, че в България е изключително висок делът на частните разходи в здравеопазването, че имаме лоши здравни показатели, висок е и процентът на българите, живеещи в бедност, както и на застарялото население.

 

"Комисията стигна до заключението, че за да функционира ефективно българската здравноосигурителна система и да задоволява нуждите на гражданите , е необходима задълбочена реформа", пише още ЕК. Комисията очаква да получи българската национална програма за реформа за 2014 г., за да изготви оценка дали страната ни се съобразява с препоръките и дали върви напред.

 

ЕК напомня, че за периода 2014-2020 г. се отделят значителни евросредства и България може да ги използва, за да осигури по-добро лечение на болните. Като потвърждение на констатациите на ЕК е и писмото, което страдащата от мозъчни аневризми Силвия Петрова (29 г.) написа вчера до еврокомисаря по здравеопазване Тонио Борг. В нейното положение изпадат 250 българи годишно - все млади хора, които са майки или бащи, но спасението им не се покрива от здравната каса. А то е непосилно - между 30 000 и 40 000 лв. за всяка вътресъдова операция. НЗОК плаща само по 10 000 лв. на пациент.

 

"Все още не съм прочела писмото на ЕК", коментира пред "Труд" часове по-късно министър Андреева. От ведомството казаха, че националната програма за реформа за 2014 г. ще бъде изпратена от правителството и в нея ще се съдържат мерките за по-добро лечение на болните българи.

 

Нарушения във фонда за лечение на деца

Бавене на молбите на болни деца, неизчакване на становища на експерти, липса на е-досиета на малките пациенти, неспазване на законодателството и никакви промени в правилника, което не облекчава работата. Това са част от заключенията от одита за управление на Фонда за лечение на деца при последните му двама шефове. Документът бе представен от здравния министър д-р Таня Андреева. Оказа се, че 14 българчета били пратени на експериментално лечение за по 80 000 лв. в Германия, без състоянието им да се е подобрило.

 

Разбра се още, че Андреева е подписала оставката на Ива Станкова като шеф на фонда, но от 7 април, за да не се спира работата. "Няма такова положение в правния мир - хем оставка, ама от друг път", каза Десислава Атанасова (ГЕРБ).

 

Здравната комисия прие още вчера Националната здравна стратегия, в която по предложение на депутата от ГЕРБ Семир Абумелих с 12 гласа "за", нито един "против" и 2-ма въздържали се бе записана демонополизация на здравната каса.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

20 неща, които ще променят живота ви, ако започнете да ги правите сега

Следваща статия
Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар