Блог

Дехидратацията – причина за множество инциденти

Дехидратацията – причина за множество инциденти

След обстойно проучване направено в Англия, изследователи са установили, че шофьорите, които не пият вода, са също толкова опасни, колкото и тези, които карат в нетрезво състояние. Шофьорските грешки били: поднасяне на автомобила по платното, по-бавна реакция за спиране, навлизане върху пътния банкет или пресичането му, както и редица други.

 

Мъжете, които консумират само 25 милилитра вода на час, правят същия брой грешки на пътя, както тези, които са надвишили алкохолния лимит по време на каране. И в двата случая броят на допуснатите грешки е два пъти повече, отколкото при добре хидратираните шофьори. При тези участници в проучването, които били добре хидратирани, са били отчетени 47 пътни инцидента, а при мъжете, които са били обезводнени, броят на „катастрофите“ нараснал с повече от 100%. Над 101 ПТП са били регистрирани на симулатора. Това число се доближава до предполагаемия брой пътни злополуки, когато се шофира под въздействието на наркотични вещества или алкохол.

 

Специалистите, които са провели проучването смятат, че дехидратацията е виновна за намаляване на мозъчната активност. Тя е и причина хората зад волана да имат намалена бдителност, а и краткосрочната памет да им изневерява.

 

Проучването също достига до извода, че шофьорите трябва да бъдат насърчавани да обръщат по-голямо и специално внимание на добрата хидратация. Защо? Грешките на водачите на превозни средства в резултат на дехидратация са приблизително толкова, колкото и грешките на шофьори с 0.8‰ съдържание на алкохол в кръвта.

 

Леката дехидратация може да предизвика симптоми като главоболие, слабост, замаяност и умора и обикновено кара хората да се чувстват уморени и апатични, с доказано по-ниски нива на бдителност и способност за концентрация. Учените стигат до извода, че загубата на вода в организма влошава значително ефикасността на нашата работоспособност.

 

От Европейския институт по хидратация предупреждават шофьорите да обръщат сериозно внимание дали са пили достатъчно вода, преди да седнат зад волана, особено през по-топлите летни месеци.

 

Джейн Холдзуърт, директор на Европейския институт по хидратация (ЕИХ), заявява: „По непотвърдени данни много шофьори избягват пиенето на вода по време на дълги пътувания, за да сведат до минимум спиранията за посещаване на тоалетна. Вече знаем обаче, че дори леката дехидратация може да причини симптоми като главоболие, умора, сънливост. Към настоящия момент грешките на шофьорите са основната причина за инцидентите на пътя и ЕИХ искаше да провери дали леката дехидратация влияе върху броя им“.

 

Свързани статии:

9 неща, които ни състаряват

Седем здравословни тайни на водата

Урината ми го говори

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да използвате куркума като мощна храна за борба срещу рак

Как да използвате куркума като мощна храна за борба срещу рак

Следваща статия
Седем храни, които можем да хапваме без угризения

Седем храни, които можем да хапваме без угризения

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар