Блог

Боуен масаж вместо доктор

Боуен масаж вместо доктор

Възможно ли е тялото ни да бъде настроено така, че да се самолекува, и то - чрез леки масажни движения? Именно в това се крие тайната на боуен терапията, с която можем не само да се преборим с болестите, но и да се предпазим от тях. За ползите от нея пред "Стандарт" разказва Екатерина Арнаудова, боуен терапевт и рехабилитатор.

 

Боуен терапията е деликатна мануална терапия, която настройва тялото ни да се самолекува. "Тя е холистична (цялостна), защото разглежда човек като единно цяло, а не като отделни и независими органи и системи", обяснява Екатерина Арнаудова. И посочва, че названието на това лечение идва от името на неговия откривател - Том Боуен. Той открива, че при дълбоко и цялостно отпускане на тялото ни се активира неговата способност то само да се справя с всякакви състояние извън нормата. "Желание на Боуен е било терапията, която всъщност той определя като "дар от Бога", да бъде достъпна за всеки, а такъв тип движения са били използвани преди хилядолетия от аборигените в Австралия", разказва още Арнаудова и допълва, че в България техниката Боуен се прилага от близо 7 г.

 

Този тип терапия се състои от нежни движения с палци и пръсти върху мускули и съединително-тъканни структури, директно върху кожата или леки дрехи. "Лечението Боуен е един от многото пътища, водещи до прекрасното място, наречено "здраве", и затова е подходяща за всеки. Особено за хора, които не обичат да бъдат докосвани и не могат да отидат на лечебен масаж или други работещи терапии, тъй като с нея може да се въздейства и през дрехи", посочва Арнаудова. Според нея точно защото е цялостна, терапията повлиява най-разнообразни остри или хронични състояния, сред които ортопедични, неврологични, УНГ и вътрешни болести. С лечението боуен можем да се преборим например с проблемите с тазобедрени стави и колена, болките в гърба, ишиаса, спортните травми, главоболието и мигренните състояния, менструалните проблеми, бъбречни болежки, алергиите, автоимунните заболявания, емоционалния дисбаланс, стреса, депресията и безсънието. "Оздравителен ефект се постига, като се въздейства върху определени точки и структури по тялото, които адресират вегетативната нервна система (ВНС) и по-точно парасимпатиковия й дял и вкарват тялото ни в баланс. Така започва процес на самолечение", обяснява боуен терапевтът. По думите й, именно ВН регулира 80 на сто от всичките ни жизнени функции затова ефектите и положителните резултати от лечението боуен са напълно логични. Арнаудова е категорична, че броят на нужните ни терапии за изцеление е строго индивидуален. "Ние сме уникални индивидуалности. Понякога и една терапия е достатъчна - най-често при остри състояния или при бебета. Но опитът показва, че хроничните състояния изискват време", посочва боуен терапевтът. Все пак тя споделя, че обикновено след 5-6 терапии хората вече усещат ефекта и се чувстват по-добре. А най-бързи резултати Арнаудова наблюдава при главоболие, мигрена и проблемите със съня. По думите й времетраенето на една процедура също е индивидуално - от 30 до над 90 минути. Цената на една процедура е между 20 - 40 лв., като няма противопоказания и ограничения във възрастта.

 

Боуен терапията се прилага в тиха стая, без силна светлина, музика и аромати, защото според Арнаудова те имат свойството да стимулират сетивата и могат да разсеят нашия личен вътрешен лекар.

 

За процедурата можем да се съблечем или да останем с леки дрехи, но те трябва да са удобни и да не ни притискат. Лягаме на кушетката по корем, с ходила извън нея, главата е на една страна, а ръцете са покрай тялото, а боуен терапевтът извършва 2 или повече движения и излиза от кабинета, оставяйки тялото ни да работи. "Минималната пауза между движенията е 3 минути, като има и задължителни от по 10 - 20 минути. По време на паузите клиентът лежи в най-удобната за него позиция, а ако има някаква промяна в усещанията и състоянието си съобщава на терапевта, за да знае той какво и колко и дали да прави още нещо, или да чака още - за всеки е различно", обяснява боуен терапевтът.

 

Арнаудова признава, че интересът към лечението боуен е голям. "Има много доволни хора и се предава от "уста на уста" като в доброто старо време", споделя с усмивка тя. По думите й, дори да сме напълно здрави, пак можем да се подложим на боуен терапията за профилактика. "Това е чудесна антистрес терапия, особено ако нямаме време за любимото си хоби или сили за спорт, защото е доказано, че дори само шумовият фон в града покачва нивата на стрес в организма, без да го усещаме, и се налага някак си да се справяме, за да не се отключат заболявания", посочва Арнаудова. А на въпроса защо да опитаме терапията боуен, ако не сме го направили досега, тя с усмивка отговаря така: "Защо не? Безвредно, релаксиращо, мързеливо и лечебно".

 

Свързани статии:

Масаж на ходилата - диагностика и лечение чрез рефлексотерапия

Премахване на болките от шипове

Акупунктурни точки на стъпалата

 

Автор: standartnews.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Страдате от синузит? Морската краставичка може да ви помогне!

Страдате от синузит? Морската краставичка може да ви помогне!

Следваща статия
Вълшебството масала чай!

Вълшебството масала чай!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар