Всичко вкусно е вредно. За съжаление, тази истина почти винаги е справедлива. Вкусът е субективно понятие. Хранителните навици на съвременния човек значително се променят заради широко достъпните изкушения, които съчетават големи порции, ниски цени, достъпност и лесно използване. Най-вкусно ни изглежда това, което сме свикнали да смятаме, че е вкусно. Обичайно това е храната, с която са ни хранили в детството. Доказано е, че вкусовите пристрастия у човека се формират до 6 годишна възраст. Ако детето се храни със здравословна храна, то нея ще смята за вкусна. Ако се храни с вредна /или още по-лошо, тя се дава като награда/ и като възрастен след много години то ще „умира” за нея. Трябва родителите да се замислят колко ще им „струват” в бъдеще семейните посещения в заведенията за бързо хранене.
Но вкусовете могат да се изменят и да се възпитават. Здравомислещите хора, особено след някои здравни неблагополучия, преминават на по-здравословно хранене и след време привикват да го смятат за вкусно.
Трябва ли да ни застигне диабет или инфаркт, за да се замислим и да променим начина си на хранене? Или можем преди това да намерим здравословни замени?
ЧИПС. Най-вредното в чипса са транс-мастните киселини и канцерогените, които се образуват при пърженето, при твърде дългото загряване на растителното масло и при повторната му употреба. Другата опасност е изобилието на сол и на калории /100г чипс ще обогатят менюто ви с около 550 ккал. С какво да го заменим?
Пуканките са малко по-некалорийни /100г съдържат 400ккал/ и съхраняват витамините и микроелементити, които са в състава на царевицата. Сред полезните вещества са витамин К /участва в процесите на кръвосъсирването/, витамини от група В /необходими за работата на нервната система, профилактично средство срещу безсъние и депресия/, витамин С /повишава имунитета и предпазва от ранни бръчици/, витамин Д /за здравината на костите/, желязо /против анемия и за добър цвят на лицето/, калий и магнезий /благотворно влияят върху работата на сърцето и обмяната на веществата/, полезни фибри и полифеноли. Но не всичко е така безоблачно – захарта, маслото и другите добавки към пуканките са достатъчно калорични и е нужно да се избягват, а и да не се прекалява с количеството пуканки.
Сурови ядки и семена. Съдържат полезни белтъчини и ненаситени мастни киселини, но те ги правят и доста калорични. Допустимата порция от тях е 30 г.
Ястията приготвени в заведенията за бързо хранене не са от най-здравословните.
ДЮНЕР. Огромна палачинка, пълна с достатъчно количество месо, пържени картофи, кетчуп, майонеза, поостарели зеленчуци, огромно количество сол и мазнини, на прекалено ниска цена. Месото не е от най-качественото и е от най-евтиното на пазара, а и начинът му на приготвяне не е от най-надеждните. Майонезата – изключително калоричен продукт, богат на транс-мазнини, въглехидрати, оцветители. Кетчупът, както и различните сосове, освен оцветители и вкусови заместители почти няма естествени продукти.
Здравословната алтернатива? Успешно можем да си приготвим дюнер, който освен здравословен, може да бъде и много вкусен. Можем да използваме качествено пилешко или свинско филе, бедно на мазнини, пресни зеленчуци и малко сол. Опитайте да замените майонезата с парченце авокадо, богато на целулоза.
ПИЦА. Често за направата на пица се използват некачествени продукти, много хранителни добавки, ароматизатори, оцветители, модифицирано нишесте, особено в пицата на парче. Сто и осемдесет грама от нея ще изчерпи дневния ви лимит за сол, наситени мазнини, придружени с много калории.
Здравословната алтернатива? Правилно приготвената пица с пълнозърнесто брашно, качествен кашкавал и зеленчуци, малко сол и естествени подправки, може да бъде много вкусна и полезна.
ГОЛЯМ И ВКУСЕН ХАМБУРГЕР. Особено богат на сол, транс-мазнини и въглехидрати и ужасно много калории. Обикновено в него има достатъчно пържени картофи, кетчуп и майонеза, плюс мазна пържолка, за да ви осигури ситост поне за половин ден. И достатъчно количество консерванти и емулгатори.
Здравословната алтернатива? Пълнозърнесто хлебче, лист зелена салата, малко пресни зеленчуци, пилешко или свинско филе. По-добре е да се откажем от калоричната тежест, наречена пържени картофи.
ХОТ-ДОГ. Изключително разпространена бърза закуска, богата отново на вредни мазнини, сол и въглехидрати. Кренвиршът доста често е с неясен произход и съдържание, съдържа по-голямо количество соя, нишесте и добавки, отколкото месо.
Здравословната алтернатива? Най-добре направо да го замените с която и да е друга по-здравословна закуска.
ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ. Миризмата на пържени картофи е сред най-любимите стимулатори на апетита, редом с миризмата на пресен хляб, печено месо и свеж въздух. Освен богати на аромати /те зависят изцяло от това в каква мазнина са пържени картофите/ те съдържат много транс-мазнини и акриламид – получен вследствие на пърженето. Редовната консумация на пържени картофи може да доведе до затлъстяване, диабет, отслабване на костите и мускулите.
Само един месец хранене с фаст-фууд може да предизвика болестни промени в черния дроб, по-тежки от предизвиканите от алкохола. Открити са и промени в мозъка, които обясняват проблемите с паметта.
И ако все пак ви се наложи да посетите подобно заведение, какво да правите? Постарайте се това да се случва по-рядко. Внимавайте с количеството и не се поддавайте на промоции /още по-голямо количество храна за по-малко пари/. Не изяждайте всичко, дори и малкото меню е прекалено много храна. Изберете най-здравословната храна.
1. Салата – заведенията предлагат богат избор от салати, но се откажете от дресинги и топинги /т.е. от всички добавки извън зеленчуците и от сосовете/;
2. Сандвич на грил с пълнозърнесто хлебче;
3. Печени картофи, но ако са печени с бекон, сметана, масло определено са далече от здравословното хранене;
4. Пица – но прескочете видовете с много сирена. Поръчайте пица с тънък блат от пълнозърнесто брашно и изяжте само едно парче.
Но ако даже за една седмица изхвърлите от менюто си всички видове фаст-фууд и пакетираните лакомства, това може да бъде първата стъпка към по-здравословен живот, който да предадете и на децата си. Те ще ви бъдат благодарни за това.
Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката
Свързани статии:
Консултантът по хранене Валентин Тасков: Яжте след 11 ч. сутринта и се движете
Храни за здравословно и трайно отслабване – съветите на доктор Оз
Автор: zdravoslovnohranene.com
Коментари