Блог

Хирудотерапия или как да се лекуваме с пиявици

Хирудотерапия или как да се лекуваме с пиявици

Когато традиционната медицина не помага, има други алтернативни  терапeвтични методи, които са с доказан ефект върху човешкото здраве. Един такъв доста странен, но ефикасен метод са …  пиявиците. Тяхното използване за лечение се наричахирудотерапия. На пръв поглед изглежда неприятно, може би малко страшно и определено непривлекателно, но тези същества могат да помогнат при лечението на голям брой заболявания, където фармакологията не може да окаже съдействие.

 

 

Известни са повече от 600 вида пиявици, но само около 15 са тези, които в действителност се използват при лечението на пациенти. Те се подготвят в специална среда за отглеждане на медицински пиявици.

 

 

Терапията с пиявици съществува още от древни времена. При лечението на артрит и други ставни заболявания тя е често използвана. Страхотен ефект оказва върху пациенти, страдащи от артериални и венозни заболявания, бронхит и бронхиална астма, дори при такива, които са болни от пневмония. Хора, които страдат от хепатит, стомашни язви, панкреатит, също могат да използват тези малки хлъзгави животинки, за да си помогнат. Пиявиците облекчават и различни кожни проблеми като псориазис, херпес, екзема. Имат голям успех при лечението на глаукома.

 

 

Тези интересни „лечители” могат да се поставят на различни место по тялото или лицето на пациента. Слюнката им съдържа ензими и съединения, които действат противовъзпалително. Те сами намират биоактивните точки в тялото. А след като се прикрепят към кожата на пациента, пиявиците започват да смучат кръв. Първото усещане не е приятно, но болката все пак е търпима. Слюнката, която използват навлиза в кръвта и точно тя лекува. Засмукването на пиявиците позволява на кръвта да се движи свободно през кръвоносните съдове. Така се премахват образувалите се съсиреци, което пък предотвратява тяхното достигане до определени части на тялото, и в същото време крие голям риск да бъде запушена вена или артерия.

 

 

Мненията на пациенти, които страдат от болки и възпаления, но са преминали през такова лечение, са, че чувстват лекота само няколко минути, след като пиявиците са започнали да вършат своята магия. И тук тяхната слюнка играе важна роля, защото има противовъзпалителен и упойващ ефект.

 

 

Лечението с тези малки и интересни животинки може да нормализира кръвното налягане, да намали риска от появата на инсулт и сърдечни болести. Безспорно е доказано, че хирудотерапията подобрява кръвообръщението и по този начин раните зарастват по-бързо. Любопитно е, че пиявиците могат да повишат и имунитета. След като се нахрани, пиявицата сама пада от кожата.

 

 

Важно е да се знае, че пиявици, поставяни на един пациент след това не се използват при други пациенти.

 

 

За да е траен ефектът, трябва да се проведе курс на лечение от един до два месеца. Използва се по една пиявица на килограм тегло и до края на курса те трябва да се изразходват, като се поставят от една до десет на сеанс с почивка от пет до седем дни между сеансите. При хората с високо кръвно налягане се поставят по 10 на сеанс.

 

 

Свързани статии:

Шокиращи медицински лечения от миналото

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Гастритът – стрес, бързо хранене и лоша екология

Гастритът – стрес, бързо хранене и лоша екология

Следваща статия
Как да избегнем зимния грип

Как да избегнем зимния грип

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар