Блог

Спете като бебета с тези няколко билки за сън

Спете като бебета с тези няколко билки за сън

Много хора в днешно време страдат от безсъние. Но преди да посегнете към химическите лекарства, първо може да опитате някои народни природни начини за решаване на проблема. Има подходящи билки за сън, които ще ви помогнат да се сбогувате с безсънните нощи.

 

Една много подходяща от полезните билки за сън е маточината. Тя преди всичко е известна с противоспазмените си и храносмилателни свойства, но влияе много добре върху нервната система и подобрява съня, възстановявайки здравословния му характер при проблеми. Препоръчително е когато се пие чай от маточина, да го комбинирате с други билки, които помагат при безсъние за още по-голям ефект.

 

Валерианата е друга от полезните билки за сън. Освен че прави съня по-здрав, растението скъсява неговата продължителност. Съветът при безсъние е да се пие всяка вечер отвара от тази билка в продължение на поне месец. Важна подробност е, че валериана не трябва да се консумира повече от посоченото. В противен случай тя ще предизвика обратен ефект и нервната система няма да се успокоява, а ще се превъзбужда.

 

Друга много полезна от помагащите билки за сън е глогът. Той регулира сърдечния ритъм и хармонизира биологическите процеси. Също има седативни ефект върху централната нервна система. При проблеми със съня да се пие 2 или 3 пъти дневно от отварата в продължение на 3 седмици. Препоръчва се комбинация с валериан.

 

Пасифлората е една доста екзотична от полезните билки за сън. Тя действа едновременно успокояващо, седативно и анксиолитично, т.е. премахва напрежението, безпокойството и стреса и допринася за здравословния сън. В случаи на нервност, приемайте три пъти дневно отварата, а ако проблемът е по-сериозен – две чаши преди лягане.

 

Друга от полезните билки за сън е хмелът. В комбинация с други билки той действа благоприятно върху организма при най-различни проблеми и заболявания. Хмелът може да се приема и самостоятелно, но още по-добър ефект върху съня ще има, ако се съчетае с валериана. Освен под формата на отвара, може да се приема и стрит на прах.

 

Свързани статии:

Срещу безсъние пийте чай от лавандула

Прохладната температура в спалнята подобрява качеството на съня

10 причини да ядете сладолед (бонус: сладоледена диета)

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Екстракт от гроздови семена, по-ефективен от химиотерапия при напреднал рак

Екстракт от гроздови семена, по-ефективен от химиотерапия при напреднал рак

Следваща статия
3 домашни рецепти за приготвяне за ябълков сайдер

3 домашни рецепти за приготвяне за ябълков сайдер

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар