Блог

Първият очен преглед - на 6-ия месец след раждането

Първият очен преглед - на 6-ия месец след раждането

Едното око на детето ви фиксира обектите, вижда ги, но другото е отклонено, "криви се". Това означава, че е застигнато от кривогледство или както е на медицински език - страбизъм, обясни пред "Труд" д-р Здравко Цонев, офталмолог от столичната очна болница "Вижън".

 

Той разказа, че често майките и бащите водят малките пациенти късно. Причината е, че рядко личните лекари насочват навреме децата към офталмолог - още от момента на започването на кривенето на очите. "Обяснението за това е ниската здравна култура и липсата на правителствена програма, която да пази зрението на българчетата, да гарантира превенция и профилактика на аномалиите от най-ранна възраст", категоричен бе д-р Цонев.

Късогледството не трябва да се сбърква с мързеливото око, при което изостава коровият център на едното око. Изоставането може да се дължи на проблем като кривогледството, на мътнина на роговицата или на голяма разлика в диоптрите. При това положение единият коров център получава много по-голяма информация от другия. "Все едно коровият център на едното око е посолство. Когато двете посолства си кореспондират, те излизат с обща декларация и така се получава добрата работа - двуочното зрение. При мързеливото око все едно първото посолство получава информация, а другото живее лениво, защото не работи", каза д-р Цонев.

 

Докато при късогледството едното око фиксира видяното, а другото не може и изостава за сметка на първото.

При някои видове на заболяването се "изкривява" ту едното, ту другото око. В трети случаи до него се стига заради засягане на определен мускул, а оплакването може да настъпи във всяка една възраст. "Затова казваме, че страбизмът бива вроден или се отключва през годините, т.е. да се придобие вследствие на морбили, коклюш, стрес, заради високи температурни състояния, засягане на нервната система", изброи д-р Цонев.

 

За вродено се приема кривогледството, което е установено около петия месец след раждането на бебето. Ако се появи по-късно от първата годинка от живота му, значи е придобито заради една от описаните причини. "Много важно е да се знае кога точно мъничето е започнало да "криви" очите си. Ако е след пет-шестмесечна възраст, това значи, че проблемът е заложен генетично. Т.е. никога не може да се разчита на 3D зрение, дори да се извърши операция. Малкият пациент ще вижда ту с едното, ту с другото око", обясни д-р Цонев.

 

Ако оплакването се появи след първата годинка, тогава 3D зрението може да се възвърне, просто защото само е било загубено. Родителите обаче трябва да реагират много бързо и веднага да заведат детето си на офталмолог. "Ако забележат проблема на една-, две- или тригодишна възраст, да се насочат за консултация и да се пристъпи към операция", препоръчва специалистът. Уви, масово децата стигали до очния лекар чак на 4-5-годишна възраст.

Според европейските стандарти, ако детето не е с наследствена предразположеност към очно заболяване и не е имало проблем при раждането му, за първи път то трябва да се прегледа от офталмолог, след като навърши 6 месеца. Втората консултация следва да се направи, когато стане на 2 години и половина, третата - на три години и половина, а четвъртата задължителна - на шест години. Практиката показва, че се пропуска първият преглед, който е изключително важен, тъй като би се установила всяка вродена аномалия. А според статистиката само от кривогледство страдат 3% от европейското население.

 

Установяването на очния проблем се извършва с тестове, които могат да се направят и без специална апаратура.

"В нашата болница изледваме по-малките пациенти с модерния т.нар. детски рефрактометър (виж снимката), който за секунди определя диоптрите на двете очи, размера на зениците, има ли съмнение за вродена очна аномалия или кривогледство", описа д-р Цонев. В този случай се извършва т.нар. плюс оптик тест, който се осъществява благодарение на инфрачервен лъч и бързо дава информация има ли проблем или не. Разбира се, диагностиката зависи и от опитността на специалиста, защото само с един тест тя не може да се постави. Например има много рядко състояние - цикличен страбизъм, при който един път в месеца детето "изкривява" едното си око, а през останалото време - не. В този случай мъникът трябва да се наблюдава, тъй като много вероятно е по-късно проблемът да започне се появява всяка седмица, а в един момент и всеки ден.

 

При по-големите деца се използва 3D метод на диагностика.

 

Лечението бива четири вида

 

Първото - оптичното лечение предвижда носене на очила. При плеоптичното се извършват процедури, чиято цел е едното око да не изостава във функционирането за сметка на другото (в този случай добре виждащото се закрива, за да се стимулира да "работи" другото).

 

Ортоптичното лечение представлява носене на специално изработени очила с призми, които насочват към правилно виждане (цел се детето да се научи да слива образите в нормална картина). Последният вид е оперативното лечение. "И колкото по-рано детето стигне до офталмолога, толкова излекуването му ще е по-рано и лесно", каза офталмологът от "Вижън".

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.bebeksayfasi.com
Предишна статия
д-р Иво Тодоров,парамедик в САЩ: Толкова ли е трудно да се изгради това в България

д-р Иво Тодоров, парамедик в САЩ: Толкова ли е трудно да се изгради това в България

Следваща статия
Как да се предпазим от нитратите?

Как да се предпазим от нитратите?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар