Блог

Москов: Проектът за изменение на Закона за лечебните заведения е приет

Москов: Проектът за изменение на Закона за лечебните заведения е приет

Министерски съвет прие проекта за изменение на Закона за лечебните заведения и той поема по своя път към Народното събрание. Това съобщи здравният министър Петър Москов след редовното заседание на кабинета, съобщи БГНЕС.

 

 

Основната промяна в законопроекта е възможността на НЗОК да избира болниците, с които да сключва договори. Текстовете въвеждат задължителна национална здравна карта за кадрово обезпечаване на системата и за ясна картина на потребностите от болнична и доболнична помощ.

 

 

Където има излишък или недостиг от инфраструктура и кадри, НЗОК да има възможността и правото да избира по критерий за качество, за комплексност на услугата, гласи основната идея на здравния министър. Москов посочи, че касата няма да сключва договори с болници, които осигуряват лечението на епизод от национално значимите заболявания, а болниците, сами или в обединения, ще гарантират пред НОЗК, че лекуват в цялост социално важните заболявания.

 

 

"Даваме задължението на Касата там, където касата определи, че искането за нова болница не отговаря на нуждите, НЗОК да не може да сключи договор с новостроящо се лечебно заведение. Връщаме възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега са били в забранителен списък – като НЗОК дава рамката на количеството болници и броя на легла, това дава гаранция за невъзможност за разрастване на база бизнес план, а не нужди, формата на собственост ще се определя при изисквания за най-добро качество", каза Москов. Той поясни, че в законопроекта и медико-социалните центрове се регламентират, както и тези за деца, които са част от процеса на деинституционализация.

 

 

Москов уточни, че текстовете за сливане на диспансерите с многопрофилните болници в закона са претърпели промени след общественото обсъждане и дават три варианта. По преценката на комисията по национална здравна карта ще се дава становище с три препоръки – формално юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на търговския закон.

 

 

"Така се гарантира комплексността на лечението. Държавата спира да финансира структури и почва да финансира лечение. Колкото то е по-добро, толкова е по-финансирано", смята министърът. Той допълни, че за момента най-доходоносната легална дейност е хазартът и ако се приеме, че е доходно да си отвориш казино, за миналата година има поискани разрешителни за повече нови болници, отколкото за казина. Очаква се възвръщаемост на капитала, защото Касата ще вложи пари в него, а това сочи, че има нещо дълбоко сбъркано в модела, убеден е Москов.

 

 

Законопроектът променя и текстове, свързани с Кодекса на труда. И в момента във всяка болница дежурствата са 12-часови, така целият медицински свят работи, изтъкна Москов, като разясни, че се запазва месечното количество часове на медицинските специалисти, които са примерно със 7-часов работен ден, като часовете им се прехвърлят върху възможност за 12-часови дежурства. Привеждаме закона към практиката, защото в момента болниците не спазват Кодекса на труда. Лекарите и сестрите не поемат допълнителен ангажимент, каза още Петър Москов.

 

Свързани статии:

Москов: Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

Делят пациентите на сини, зелени и червени

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проучвания показват, че личното щастие повишава сърдечното здраве

Проучвания показват, че личното щастие повишава сърдечното здраве

Следваща статия
Просо – храна за здраве и дълголетие

Просо – храна за здраве и дълголетие

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар