Блог

Майки настояват за законодателни промени, свързани с донорството на генетичен материал

Майки настояват за законодателни промени, свързани с донорството на генетичен материал

Майки, които са дарили яйцеклетки, искат да се приеме закон за донорството на генетичен материал и етичен кодекс съобщи БНТ. Според жените това е единственият начин да се пресекат всякакви слухове за злоупотреби и порочни практики в някои ин-витро клиники. За да могат да развият законодателна инициатива, жените учредиха фондация “Майки за донорството”.

 

За четири години 600 жени у нас станаха донори на яйцеклетки и то абсолютно безвъзмездно с единственото  желание да помогнат на други да сбъднат мечтата си за дете.

 

Валя Попова: Чувайки за донорската програма на фондацията си зададох въпроса как безпроблемно и романтично се случиха при мен нещата. Запознавайки се с изнесената информация разбрах, че има страшно много хора, които нямат това щастие и тази възможност.

 

Тяхната безкористност обаче непрекъснато се сблъсква със слухове и безпочвени обвинения, родени от някои порочни практики.

 

Виктория Димитрова – координатор на донорската програма: Дори сега да попитате тук донорите, които са, ще ви кажат, че с тях са се свързвали реципиенти и са им казвали, че е съвсем нормално те да ги заведат, но това не е така. Затова е нужна информираност.

 

Безвъзмездност, информираност и анонимност на донорите са най-важните принципи в техния етичен кодекс. И гаранция за здравето, също и въвеждането на информационно защитни системи в клиниките, прекратяване на практиките “довеждане” и “спазаряване” на донор.

 

Виктория Димитрова: Значи яйцеклетката е просто една клетка, това не е дете, това не е ембрион това не е мой наследник внук или дете. Тази жена може да бъде изнудвана реципиентката. Това е нещо, което пази и техните права в случая.

 

Близо 40 хиляди бездетни двойки имат нужда от чужда яйцеклетка. И майките вярват че осъзнато като кауза донорство е висша проява на човечност и съпричастност. И са готови да бранят тази кауза от всякакви търговски и неморални практики.

 

Още:

Трябва ви обезболяващо? Потърсете в кухнята – 8 страхотни идеи

Как да излекуваме кариесите си с натурални средства

Киноа – храна на 2013

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.midlandfertility.com/
Предишна статия
Проф. Николай Цанков: кожата ни удържа на слънцето около 40 години

Проф. Николай Цанков: кожата ни удържа на слънцето около 40 години

Следваща статия
Поддържайте ставите и кръста си с здрави с полски хвощ и коприва – съвети от д-р Ангелчева

Поддържайте ставите и кръста си с здрави с полски хвощ и коприва – съвети от д-р Ангелчева

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар