Блог

Кои са първите симптоми при рак на кожата

Кои са първите симптоми при рак на кожата

Все повече хора се разболяват от един от най-коварните видове рак – този на кожата. Той се дължи най-вече на опасната ултравиолетова радиация, която получаваме чрез излагане на слънце. Рак на кожата представлява разрастване на клетки на кожата и бива два основни вида – меланомен и немеланомен.

 

Откриването на първите симптоми при рак на кожата е много важно, тъй като може да се реагира бързо и да се започне лечение, което би могло дори да ви спаси живота.

 

Немеланомният рак на кожата е напълно лечим, докато меланомът е най-тежката форма на кожен рак, който се среща по-рядко, но лечението при него е трудно и понякога изходът е фатален. Трябва да се знае, че ако може да откриете първите симптоми на рак на кожата, лечението е възможно, стига да се започне в начален стадий, преди раковите клетки да са се разпространили към лимфните възли.

 

Първите симптоми на рак на кожата са бавно нарастващо възловидно образувание. Също така следете за бенка, която променя цвета си или кърви, или за участък, в който кожата е суха и люспеста. Сред първите симптоми е и наличие на раничка, която незаздравява или кърви.

 

Ракът на кожата често възниква от съществуваща или от новопоявила се бенка. Затова е хубаво да следите бенките си и да потърсите лекар, ако се появи асиметрия – т.е. едната половина на бенката е по-голяма от другата. Така също бенките да получат неравни очертания, да са назъбени и с неясни ръбове. Цветът на бенката също е важен при първите симптоми на рак на кожата. Тогава цветът не е еднакъв, а варира от кафяв до черен. Бенка над 6 милиметра трябва да бъде проверена внимателно от лекар.

 

При първите симптоми на рак на кожата, непременно потърсете вашия лекуващ лекар, който ще ви насочи към специалист.

 

За да се предпазите от поява на рак на кожата, трябва да намалите излагането на ултравиолетовите лъчи, да ползвате кремове и защитни лосиони с висок UV филтър и да ходите редовно на профилактичен преглед, ако забележите или се усъмните за симптоми при рак на кожата.

 

Свързани статии:

Храни, които карат рака да „гладува”

Кога бенките стават опасни?

Интервю за рака с руския писател Георгий Сидоров: защо известни фамилии не се разболяват от рак?!

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лечебните свойства на морковите

Лечебните свойства на морковите

Следваща статия
Какво е пектин и с какво е полезен за здравето?

Какво е пектин и с какво е полезен за здравето?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар