Блог

Коварството на рака на пикочния мехур - няма ранни симптоми и болка

Коварството на рака на пикочния мехур - няма ранни симптоми и болка

По последните данни за година тази диагноза е поставена на около 1250 българи и това е приблизително с 25% повече от предишната година. Засяга повече мъжете, защото по-често имат проблеми с уринирането и много от тях са пушачи. Замърсяванията на околната среда, включително мръсният въздух може да повлияе. Така проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в националната онкология, обяснява драстичното увеличаване на случаите. Съмнение имаше и за канцерогенни ефекти от дизеловото гориво, но те отпаднаха, обясни специалистът.

 

Ракът на пикочния мехур може да бъде хванат рано, ако се увеличат профилактичните прегледи с ултразвук на органите в корема и малкия таз. Коварното на заболяването е, че подобно на рака на бъбрека идва без предупреждаващи симптоми. В един момент се появява кръв в урината и това задължително изисква преглед при специалист.

 

Туморът расте с 1-2 мм на месец

 

Отлагане на прегледа означава разрастване на патологичната тъкан. От страната често идват хора с напреднали, големи карциноми, понякога излизащи и извън пикочния мехура и обхванали съседни органи, отбеляза проф. Нейков. Лечението зависи от стадия, за установяването се прави уретроцистоскопия. Тя се прави със спинална упойка (в кръста) и със специална апаратура с оптика се оглежда пикочният мехур и се преценяват възможностите за операция. За изхода от лечението е важно взимане на клетки за хистологично изследване не само от видимата част на тумора , а и от основата му. По данни на западни автори при 25-30% в нормална на вид тъкан под изрязания тумор се откриват мутирали клетки

 

Според онколога приблизително при 40-50 на сто от оперираните в страната не е даван за изследване материал от под тумора, което налага това да се прави допълнително при втора инвазивна процедура.

 

В СБАЛО имаме апаратура, която позволява чрез по-щадящ и бърз метод да се отстранят и по-големи тумори – до 5-6 см в диаметър. Определящ фактор за терапията е дали образуванието е прораснало в мускулния слой, или не, обяснява специалистът. Ако то е повърхностно, се слага противотуморен антибиотик в пикочния мехур, а ако е навлязло в дълбочина, е категорично противопоказно и тогава се пристъпва към обща химиотерапия, понякога съчетана и с облъчване. Или се премахва пикочният мехур, като се създават подходящите за конкретния случай алтернативни начини за отвеждане на урината.

 

БЦЖ ваксината има много добър ефект при определени видове тумори. Тя е имуномодулатор, който променя локалния имунитет в пикочния мехур и предотвратява ново образуване на туморна маса. Терапията трябва да започне до 3-4 седмици след операцията, което при сегашната организация на онкологичното лечение невинаги се случва, предупреждава проф. Нейков. Той е убеден, че лечебният процес ще се подобри, ако се определят реферативни клиники, където пациентите да бъдат насочвани още в началото. “Така намаляват грешките и се избягва забавянето на терапията.”

 

Няма сигурни доказателства, че 4-5 кафета на ден увеличават риска от рак на пикочния мехур, смята онкологът с 35 г. опит. Проблемът е свързан основно с цигарите. Ако човек е пушач и едновременно с това обича кафе, често ги съчетава. И да, наистина може да се стигне до рак, но не от напитката, а от изпушените цигари.

 

Полезен навик, който е и национална традиция в някои държави, е с кафето да се сервира и чаша вода, което е много здравословна практика.

 

Най-сигурната профилактика според проф. Нейков е чистата (не и хлорираната) вода. Тя е в основата на най-простия механизъм за предпазване – чрез разреждане на рисковите агенти. Ако вредна молекула навлезе в тях, шансът тя да бъде изхвърлена от организма с урината е по-голям при по-голяма диуреза. Преминаването на 2 литра вода през пикочните пътища намалява значително риска тази опасна молекула да се закрепи - нещо, което при половин литър поети течности е по-вероятно. “Полезна е и бирата, дори и другите видове алкохол, ако се приемат с достатъчно течности. За други заболявания алкохолът може да увеличава риска, но конкретно за пикочния мехур не е така, стига да се спазят 2 условия – да се употребяват с мярка и концентратите да не се пият чисти”, обяснява шефът на онкоурологията.

 

По-голям риск за пикочния мехур има при професиите, свързани с излагане на химикали. Например за заетите в кожарската и в обувната промишленост, за работещите с анилинови бои и др. химически агенти.

 

Свързани статии:

Изградиха нов пикочен мехур на мъж в столична болница

Урината ми го говори

Изпитани билкови рецепти при цистит

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Добавете домати към вашата диета за многобройни ползи за здравето

Добавете домати към вашата диета за многобройни ползи за здравето

Следваща статия
Дали ядете "истинска" канела?

Дали ядете "истинска" канела?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар