Картофът е универсален и известен продукт в кулинарията. Той може да се използва в почти всички ястия и дори десерти, като пудинг. Но въпреки това, диетолози твърдят, че полезните свойства на картофите са донякъде преувеличени.
Картофите имат добра хранителна стойност, в 100 грама от картофа се съдържат 16 грама нишесте (въглехидрати, извлечени от растенията), 2 грама протеини, 1,2 грама минерални соли, почти всички аминокиселини и калий, разбира се. Трябва да се отбележи, че благоприятните свойства на картофите обикновено се съдържат в обелката, като витамин С.
Картофите могат да се съхраняват за дълго време, но трябва да знаете, че с течение на времето, грудките губят 2/3 от полезни си свойства, така че най-добре е да се използват пресни картофи при готвене.
В допълнение към готвенето, картофите са използвани в медицината, като алтернатива на диуретично и противовъзпалително средство.
Картофена супа е добре да се прилага по отношение на тези, които приключват строга диета. Особено добре повлиява и хора с периодична хипертония, сърдечни проблеми и хора с бъбречни заболявания.
Най-добре е картофите да се ядат на деня, в който са набрани. 1,5 кг за този продукт трябва да се вари, а най-добре е да се пече във фурната, без да махате кората. Можете да добавите малко количество растително масло, но е по-добре без него. Също така се изключват употребата на сол и захар. Картофите заместват 5-6 хранения през деня. Можете да пиете слаб чай или минерална вода, ако сте решили да ги използвате за диета за пречистване на организма или отслабване.
Свързани статии:
Ползи от честите кореноплодни зеленчуци
8 сладки причини да се ядат сладки картофи
Внимание! Канцерогенно вещество в кафето, пържените картофи и бебешката храна
Мама е дебела. Ще напълнея ли и аз? Не.
Автор: zdravedae.com
Коментари