Блог

Какво знаете за лимфната система?

Какво знаете за лимфната система?

Средният човек знае, че имаме лимфна система, но това е всичко, което знае. Не можем да ги виним твърде много; лимфната система е сложна. Тя преминава през организма, работейки рамо до рамо с кръвоносната система, като обхваща различни възли, органи и съдове в тялото. Ако лимфната система не работи правилно, тя не е в състояние да оттича излишните токсини и течности от организма, което води до проблеми като подуване на крайниците, тонзилит, рак на лимфните възли и други състояния. Една добре работеща лимфна система балансира течностите в тялото, абсорбира мазнините от организма, и помага на имунологичните защитни сили на организма ви. Очевидно е важно да я поддържаме във върховна форма.

 

Когато кръвта пътува през тялото ви, то освобождава течност от капилярите. Тази течност, наречена интерстициална течност, осигурява хранителни вещества и кислород на тъканите, докато тече през тялото. В отговор на тази щедрост, клетките изхвърлят своите отпадъчни продукти и боклук, за да може интерстициалната течност да ги вземете по пътя си обратно към кръвния поток. За щастие интерстициалната течност няма нищо против тази обработка и носи тези отпадъци обратно към капилярите, където 90% от тях се реабсорбират. Останалите 10% съдържат твърде големи частици, за да могат да преминат през стените на капилярите, така че лимфната система се спуска и ги изсмуква. С прехвърлянето в новата система на тялото, течността променя и името си. Сега, наречена лимфа, тази течност се филтрира през лимфните възли и завършва своята одисея обратно, откъдето е започнала – в кръвния поток.

 

Този процес е от решаващо значение, тъй като натрупаните отпадъци в клетките могат да ги убият. Без течаща лимфна система, течността се натрупва и тялото не е в състояние да се отърве от отпадъците. Отпадъците и течността сама по себе си, може да предизвика подуване на тъканите в организма и може да доведе до рак, болезнено уголемени органи или инфекции в тялото.

 

Лимфната система и имунната система

 

Една добре работеща лимфна система е чудесен съюзник за подсилване на имунната система. Далакът премахва мъртви клетки и чужди нашественици от тялото. Ако сте били достатъчно късметлии да запазите сливиците си, тези стратегически разположени лимфни възли осигуряват линия на защита срещу възможни инфекции на гърлото. Аденоидите са лимфни възли в носната кухина, които намаляват ефекта от вредните патогени, навлизащи в организма. Вероятно най-доброто доказателство за благоприятното въздействие върху имунната система, дължащо се на лимфните възли е тяхно командване на лимфоцити, известни като всемогъщите бели кръвни клетки. Тези клетки, произхождащи от костния мозък, контролират имунните реакции и се борят с вируси и ракови клетки. Лимфната течност разчита на тези клетки да изчистят токсините, преди лимфната течност да се върне в кръвния поток.

 

Защо трябва да ви пука? След като изглежда, че всичко работи добре, защо да го поправяте, ако не е счупено? Нали кръвното ви налягане е нормално!

 

Поздравления! Но лимфната система може да е в неблагоприятно положение. На нея ѝ липсва голяма вградена помпа, както сърдечно-съдовата система има сърце. За да поддържате вашата лимфна течност да не достига до консистенция на извара и да кара пръстите ви да изглеждат като наденички, започнете да се движите. Един начин на живот на прехвърлянето ви от колата до стола в офиса и до дивана пред телевизора намалява притока на лимфна течност до 94%. Отново, движете се. Най-добрият начин да задвижите лимфата са упражнения.

 

Започнете да подскачате

 

Някои от нас не са скачали на въже от последния път, когато сме капвали от умора в училище. За да накарате лимфата наистина да се движи, може би трябва да опитайте още веднъж. Подскачането е най-добрият начин да направите вашата лимфа щастлива. Не е задължително да скачате на въже, но добро подскачане за 15 до 20 минути на ден може да направи голяма разлика в ефективността на лимфната система. Дори и да не се чувствате особено подскачащи, движението може да направи голяма разлика. Прости разтягания, разходки и навеждане да вземете нещо са лесни упражнения за интегриране в средния начин на живот.

 

Упражненията са от решаващо значение, но има и други начини, които помагат на лимфната система да премахва токсините и да се бори с патогени с високи резултати. Ако не можете да пропуснете последнит епизод на любимото ви телевизионно шоу или работата ви изисква много седене, фокусирайте се върху вашата диета. Колкото по-чиста (за предпочитане изворна) вода пиете, толкова повече ще тече лимфата. Преминаването към диета, състояща се от 80% чисти, сурови, биологични продукти може да направи чудеса за вашата лимфа и здравето като цяло.

 

Опитайте топла и студена хидротерапия. Това е чудесен начин да промиете лимфата.

 

След всичкото това упражняване, заслужавате награда. Знаете ли каква? Масажът също помага на лимфната система да тече. Ако не искате да плащате пари за сертифициран терапевт по лимфен масаж, бихте могли да използвате самостоятелен масаж за насърчаване на лимфното здраве. Прочистването също може да помогне за поемане на част от бремето върху лимфната система, така че помислете за детоксикация или прочистване от Кандида.

 

Заключение

 

Това е сезонът да се уверите, че се грижите за синусите си, и да спрете това гъделичкане в гърлото ви, за да не стане нещо много по-сериозно. Оптимизираната и напълно функционираща лимфна система предоставя чудесна защита срещу обикновените сезонни оплаквания. От решаващо значение е и да почистите червата и да убиете излишната Кандида за здравословна лимфна система.

 

Свързани статии:

Вашата лимфна система – защо и как да я задвижим?

7 начина да помогнете на тялото в детоксикацията

 

Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Рецепти с канела и мед срещу простуда

Рецепти с канела и мед срещу простуда

Следваща статия
Направете си цялостно лечение със сода

Направете си цялостно лечение със сода

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар