Блог

Иванка Йорданова: Хранителните добавки не са лекарство

Иванка Йорданова: Хранителните добавки не са лекарство

Магистър-фармацевтът Иванка Йорданова, която е аптекар с над 40-годишен стаж, е и квалифициран  специалист в областта на хранителните добавки, прилагани в медицината. Тя има следдипломна квалификация на фармацевт-специалист по хранителните добавки, използвани в медицината. Освен тази квалификация, Ванчето, както всички с обич я наричат, има и втора следдипломна специалност по фитофармакология, която я прави и фармацевт, специалист по използването на различни видове билки в медицината. Йорданова е и единственият действащ магистър-фармацевт, специалист по хранителните добавки и лекарствените растения в Русе, който е в състояние компетентно да консултира хората в аптеката. Държи да се знае, че е придобила квалификацията си на специалист по използване на хранителните добавки в медицината по време на курс по програма Natura sanat, проведен във Факултета по фармация в медицинската академия в София. Още със завършването на следдипломната специалност, Йорданова разбира, че  оттук нататък й предстои да се образова и учи цял живот в тази област. Трябва обучени хора да предлагат и отпускат хранителни добавки, казва фармацевтката. Появата им на пазара е лавинообразна, никой не знае колко точно са, старите изчезват, появяват се нови, но със сигурност са хиляди, добавя Ванчето.

 

Допълнителната квалификация, свързана с хранителните добавки, е необходима на консултанта, защото те съдържат активни вещества, които освен положителен ефект, имат странични действия, противопоказания, както и несъвместимости с различни лекарствени продукти. Фармацевтката дава за пример гинкобилобата, която е несъвместима с аспирина и с други противокръвосъсирващи медикаменти /като например Синтром таблетки/. В такива случаи действието на основното лекарство се усилва и е възможно да предизвика кръвоизлив, каквито случаи е имала в практиката си магистър фармацевтката. По тази причина тя предварително се информира от клиента за това има ли някакво заболяване, алергичен ли е към дадено лекарство и т.н.

 

Добре е преди употребата на хранителни добавки човек да се консултира със специалист, да се уточни какво заболяване има, налице ли са съпътстващи болести, казва Йорданова. Убедена е, че хранителните добавки не са лекарство, а са профилактично и помощно средство, което може да помага, ако е съвместимо с медикаментите. Добавките подпомагат действието на основното лекарство да се намали дозировката и оттам страничните ефекти, които то предизвиква, твърди фармацевтът-специалист. От своя страна хранителните добавки биват антиатеросклеротични, антихипертензивни лаксативни /за отслабване/, детоксикиращи /изчистващи/ и тонизиращи.

 

Запитана има ли любима хранителна добавка, след като е специалист в тази област и познава всичко предлагано на българския пазар, магистър фармацевтът Иванка Йорданова  отговаря, че това е продуктът Колактив3 на фирмата АкваСорс. Започва да го дава на внучката си след прекарана от детето тежка салмонелоза. В продължение на десет години и до момента то продължава периодически да приема Колактив3, като дозата вече е по две капсули. Тази коластра е много добра и обогатена и ежедневното й ползване помага  за по-лекото протичане на различни автоимунни и ендокринни заболявания, при алергии и вирусни заболявания, казва Йорданова.

 

Тя е написала две книги за хранителните добавки и за лечебните растения, които са претърпели 3 издания, от които е раздала, а не продала, над 500 бройки. Книжките се казват „Аптекарски практикум” и „В прегръдките на природата”. Втората е илюстрирана от внучката на Йорданова, Ванеса.

 

Свързани статии:

Четири добавки, които ще са полезни за почти всеки

Какви храни да консумираме, за да подобрим здравето на очите си?

Здравните ползи от масло от черен дроб на треска

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Суперхрани, които можете да добавите към кафето си

Суперхрани, които можете да добавите към кафето си

Следваща статия
Изключителни ползи за здравето от добавянето на шам фъстък към вашата диета

Изключителни ползи за здравето от добавянето на шам фъстък към вашата диета

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар