Блог

Змийско мляко срещу брадавици и за силно зрение

Змийско мляко срещу брадавици и за силно зрение

Змийското мляко (Chelidonium majus)  е представител на сем. Макови. Любопитно е, че чашелистчетата му окапват почти веднага след цъфтежа. Приложението му е широкоспектърно - от чернодробни заболявания до лечение на брадавици. Змийското мляко пречиства кръвта, действа кръвообразуващо, прилага се успешно още при болести на жлъчката и бъбреците. Препоръчва се при хемороиди, паране в ануса,  бодежи при уриниране и шум в ушите. Външно се прилага при злокачествени кожни образувания, мазоли и трудно лечими лишеи. Помага и за постепенното изчезване на перде (катаракта) и макула на роговицата. Взема се листо от змийско мляко, измива се крехкото стъбло и се стрива между навлажнения палец и показалец. Полученият по този начин сок се нанася с пръст със затворени очи към ъгълчетата, съветва Мария Требен. Макар и да не се нанася директно директно върху окото, тя оказва своето действие при перде, слабо зрение и профилактично при здрави, но преуморени очи.



В народната медицина билето е известно  още  под наименованията  Божия милост, Богородична билка,  дар Божи, златно коренче, кръвна билка и очен корен. Това дава известна представа на каква почит е било навремето целебното растение, което днес мнозина смятат за отровен бурен. 



Лечебните свойства на змийското мляко били известни още на големите лечители от древността Диоскорид и Плиний. Гръцкото име Chelidonium пък  й е дадено заради това, че цъфти май-юни- време, когато си идват лястовиците. То може да се намери и през зимата, въпреки, че всичко е покрито със снят, ако предварително знаете обичайното му местонахождение.



Използва се цялата надземна част на растението- листа, стебло и цвят.  Билката съдържа алкалоиди, които имат отчасти сходен структурен елемент с веществото екстази. Алкалоидите, които то съдържа са хелидонин, коптизин и берберин. Хелидонинът е близък  по строеж до папаверина и морфина, заради което билето се употребява и в хомеопатична форма.



Запарка от чай: 1 равна ч.л. от билката се попарва в 250 мл. вода. Пие се на глътки. Пресният сок от змийско мляко издържа до 6 месеца в хладилника. За външно приложение се използват листата, дръжките и цветовете, които се измиват и още мокри се изтискват в сокоизстисквачка. Най- популярна е рецептата на Мария Требен, при което 30 гр. змийско мляко  заедно с корените се залива с 500 мл. бяло вино и се оставя да престои  1-2 часа. Прецежда се и се пие на глътки.

 

Свързани статии:

Рецепта на руски знахари лекува успешно рак

Пет народни рецепти, чрез които ще успокоим язвата

Интервю за рака с руския писател Георгий Сидоров: защо известни фамилии не се разболяват от рак?!

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Отслабнете бързо и безопасно

Отслабнете бързо и безопасно

Следваща статия
10 храни, които осигуряват най-добрите хранителни вещества при бременност

10 храни, които осигуряват най-добрите хранителни вещества при бременност

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар